Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

De Krom vervangt Kamp als minister

Nederland, Den Haag, 15 mei 2012, Paul de Krom, VVD Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de tweede kamer Foto; Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 15 mei 2012, Paul de Krom, VVD Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de tweede kamer Foto; Peter Hilz Paul de Krom moet zich op een aantal dossiers nog inlezen. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) zal zijn partijgenoot Henk Kamp tijdelijk vervangen als die wordt benoemd tot informateur. Dat laat een woordvoerder van het departement weten aan persdienst Novum.

Als informateur heeft Kamp geen tijd om ook ministerstaken uit te oefenen. Daarnaast moet hij zich ook neutraal opstellen en ondertussen niet allerlei politiek gevoelige besluiten nemen, licht de woordvoerder toe. Staatsrechtelijk kan De Krom meteen aan de slag. Ook nu al kan hij als staatssecretaris de minister vervangen.

Wel moet De Krom zich op een aantal dossiers inlezen. Maar het uitgangspunt is dat Kamps benoeming tot informateur niet zal leiden tot vertraging van de besluitvorming op Sociale Zaken.

Kamp stuurde in zijn hoedanigheid van verkenner gisteren een verslag aan de Tweede Kamer waarin hij voorstelt dat de Kamer hemzelf en oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) aanstelt als informateurs. Als de nieuwe Tweede Kamer daar morgen mee instemt, gaan de twee de vorming van een kabinet van VVD en PvdA onderzoeken.