Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Arib (PvdA) wil Kamervoorzitter worden

Drs. Khadija ARIB (1960) Nederlandse politica, Partij van de Arbeid. Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 24 juni 2009
Drs. Khadija ARIB (1960) Nederlandse politica, Partij van de Arbeid. Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 24 juni 2009 Khadija Arib doet gooi naar Kamervoorzitterschap. Foto Vincent Mentzel

Khadija Arib stelt zich kandidaat als Kamervoorzitter. Dat laat de PvdA-politica weten. Vandaag nam haar partijgenoot Gerdi Verbeet na zes jaar afscheid van het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

“Ik ben nu veertien jaar Kamerlid en heb dus lange parlementaire ervaring”, zegt de 51-jarige Arib. “Die wil ik breder inzetten.” Volgens Arib voldoet ze aan het profiel dat de oude Tweede Kamer vandaag heeft opgesteld.

Morgen buigt de Kamer in de nieuwe samenstelling zich over dit profiel. Dinsdag wordt in een debat bepaald wie de opvolger van Verbeet wordt. Ook VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg en D66-Kamerlid Gerard Schouw hebben interesse.