Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Zorgpremie stijgt met 100 euro, eigen risico naar 350’

Geen geld voor een rollator? Dan maar zo. Foto Flickr / Eelke Dekker

Een fikse stijging van de zorgpremie zit er aan te komen. Volgend jaar moet honderd euro per persoon meer betaald worden. Het eigen risico gaat daarbij omhoog van 220 euro naar 350 euro, schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van ingewijden. De stijging kan nog worden gedempt als verzekeraars interen op hun reserves.

Doordat de dekking van het basispakket wordt uitgebreid gaat de premie omhoog. Zo wordt de zorg voor revaliderende ouderen voortaan door zorgverzekeraars vergoed en niet meer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ook komen de opleidingskosten van verpleegkundigen vanaf volgend jaar voor rekening van de zorgverzekeraars.

‘Burgers en werkgevers krijgen rekening van Rijk gepresenteerd’

Zorgverzekeraar ONVZ stelt in de krant dat het bij elkaar om vier miljard euro gaat die eerst door de overheid werd betaald en nu door verzekeraars moet worden opgehoest. “Het tekort op de rijksbegroting gaat omlaag, maar burgers en werkgevers krijgen de rekening gepresenteerd”, zegt ONVZ-bestuurder Arno Kleijnenberg.

Het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal nodig hebben om de kosten van de basisverzekering te dekken, de zogenoemde rekenpremie, zou onder meer hierdoor met 104 euro stijgen. De rekenpremie wordt vandaag vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

De prijs die zorgverzekeraars rekenen, zou nooit lager uitkomen dan deze rekenpremie. Meestal komt er wat bovenop vanwege de bedrijfskosten van de verzekeraars en om bijvoorbeeld te compenseren voor wanbetalers.