Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Zorgpremie helemaal niet met 100 euro omhoog, slechts twee tientjes’

Dat was even schrikken vanochtend toen naar buiten werd gebracht dat de zorgpremie op jaarbasis honderd euro duurder werd. Maar “een ingewijde in Den Haag” zegt nu dat volgend jaar gemiddeld ‘maar’ twintig euro meer betaald moet worden.

De zorg voor revaliderende ouderen wordt voortaan door zorgverzekeraars vergoed en niet meer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Foto NRC / Merlin Daleman

Dat was even schrikken vanochtend toen naar buiten werd gebracht dat de zorgpremie op jaarbasis honderd euro duurder werd. Maar “een ingewijde in Den Haag” zegt nu dat volgend jaar gemiddeld ‘maar’ twintig euro meer betaald moet worden.

Dit stelt Novum Nieuws in reactie op berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. Laatstgenoemde heeft de premiestijging inmiddels teruggeschroefd naar twintig euro. Een stijging van 10 procent zou daarmee van de baan zijn.

Een verklaring voor het grote verschil in stijging kon de Haagse bron niet geven aan Novum. “Dat ligt erg ingewikkeld, maar vanmiddag zal het uit de cijfers blijken.” De Telegraaf schreef dat de premie fors stijgt doordat de dekking van het basispakket wordt uitgebreid. Ook komen de opleidingskosten van verpleegkundigen vanaf volgend jaar voor rekening van zorgverzekeraars.

De rekenpremie, die het ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendmaakt, zou hierdoor met 104 euro stijgen. De prijs die zorgverzekeraars rekenen, zou nooit lager uitkomen dan deze rekenpremie. De Telegraaf hield de mogelijkheid wel open dat de stijging toch nog lager uitvalt, bijvoorbeeld als verzekeraars hun reserves aanspreken.