Welke afstand legt een personentrein per dag af?

Het Nederlandse treinnetwerk is een van de drukste ter wereld. Evert Kuiken vraagt zich af hoeveel een trein op een dag rijdt. „Onlangs stopte ik mijn bananenschil in dezelfde prullenbak van dezelfde trein als waar ik de dag ervoor kennelijk ook een banaan at.”

De Nederlandse Spoorwegen hebben met een totale trajectlengte van 2.800 kilometer het grootste deel van het Nederlandse treinnetwerk in beheer. Per dag wordt met een passagierstrein gemiddeld 680 kilometer gereden, zegt woordvoerder Kees Rutten van de NS. „Alle treinen bij elkaar rijden zo’n 500.000 kilometer per dag. Schrik niet: per jaar zitten we met zijn allen 16,4 miljard kilometer in de trein.”

De meeste kilometers worden afgelegd door de intercitytreinen. „Degene met de grootste afstand legt maximaal 1.500 kilometer op een dag af”, zegt Rutten. Dat staat ongeveer gelijk aan een autorit van Amsterdam naar Barcelona. „Sommige treinen worden alleen in de spits ingezet. Die komen niet verder dan honderd kilometer.” Zo kan het gebeuren dat het gemiddelde nog geen 700 kilometer is. In het noorden van het land worden de treinen van vervoerder Arriva minder belast: namelijk 524 kilometer gemiddeld.

Voor de sprinters en stoptreinen van de NS geldt eenzelfde verhaal als voor de intercity’s. De spitstreinen komen niet verder dan honderd kilometer, terwijl andere sprinters tot 1.100 kilometer rijden. „Het verschil met intercity’s is dat ze sneller keren. De sprinters pendelen vaker op en neer”, zegt Rutten. „Op de Hoeksche Lijn – Schiedam naar Hoek van Holland – wordt binnen drie minuten gekeerd. Een trein die naar Groningen gaat, staat wat langer stil.” Het keren maakt wel degelijk uit, want de afstanden worden berekend op basis van de werkelijke rijtijd.

De verschillende treinen beginnen al vroeg met kilometers vreten. „Rond 6 uur gaan de eerste treinen de dienst in, tussen twaalf en één uur ’s nachts gaan ze er weer uit. Dan gaan ze naar het rangeerterrein of naar de reiniging”, zegt Rutten. Het is niet ongewoon dat een trein negentien uur per dag in bedrijf is.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl