Trouwe lezer

VVD’er en artiest Gordon Heuckeroth meldde gisteren middels een woedende brief dat hij zijn abonnement op deze krant heeft opgezegd. Hij was een trouwe lezer, maar ‘een beledigende column’ over zijn optreden bij het verkiezingsfeest van de VVD was de bekende druppel. Hij schreef: ‘Ik zou natuurlijk net zo beledigend terug kunnen doen als was het alleen al naar aanleiding van uw foto die bij deze column geplaatst wordt waarop u eruit ziet als een afkickende junk met terug getrokken haargrens, vies vlazzig haar en een smotsig uiterlijk, maar dat zou ik niet durven.’

Gordon was niet de eerste lezer die over mijn uiterlijk begint, maar hij heeft het wel het meest treffend verwoord. Roepen dat ik in het echt wel heel mooi ben, heeft geen zin, dat zie ik zelf ook wel. Het is geaccepteerd, we kunnen niet allemaal zulke mooie haren als Gordon hebben. Maar goed, dat is het hoofd. Nu we toch op dit niveau zijn aanbeland, wil ik het even over het lichaam hebben, want zwaarlijvigheid en gewichtsproblemen zijn bij Gordon en zijn VVD een traditioneel probleem.

Wat is dat toch?

Eten rijke mensen echt meer dan armen?

Waarom zie je ze daar op feestjes altijd met kipkluifjes in de weer?

Wat is er mis met de komkommer?

Gisteren begon Johan Cruijff zich via zijn column in De Telegraaf ook te bemoeien met de politiek. ‘Eindelijk’, zou je haast zeggen, want hij zei weer behartenswaardige dingen. Hij hoopte dat de politici van VVD en PvdA beseften dat ze niet vanwege hun politieke programma’s waren gekozen – „Dat interesseert de meesten geen bal” – en riep de partijen op om samen „het probleem van toenemende obesitas te tackelen”.

Ik neem aan dat Johans oproep vooral op de VVD gericht was. Johan wil lichamelijke opvoeding terug op de basisscholen en vindt dat politici een voorbeeldfunctie hebben. We mogen aannemen dat hij ook geschrokken is van de live-beelden van de rond hapjes en drankjes scharrelende politieke boegbeelden die ons vanuit de VVD-tent op verkiezingsavond bereikten. En dan hebben we het nog niet eens over de kutmuziek, maar dat is een kwestie van smaak, heb ik inmiddels geleerd.

Overigens is de VVD’er Gordon op dit moment niet heel erg dik, het grootste probleem zit tussen de oren, maar ook daar hebben meer VVD’ers last van.