Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Raad van State uit zware kritiek op forenzentaks

De forenzentaks moet volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. Foto Arjan de Jongh / NRC
De forenzentaks moet volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. Foto Arjan de Jongh / NRC De forenzentaks moet volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. Foto Arjan de Jongh / NRC

De Raad van State heeft zware kritiek op de forenzentaks die het kabinet volgend jaar invoert. Dat blijkt uit het commentaar van de raad, het voornaamste adviesorgaan van het kabinet, op de vandaag verschenen begrotingsstukken.

Hoeveel nadeel mensen van de maatregel ondervinden, hangt af van de toevallige omstandigheid hoe ver zij van hun werk wonen. Dat is bezwaarlijk, vindt de Raad van State. Ook worden mensen met een auto van de zaak nauwelijks of niet getroffen. Als de maatregel al wordt ingevoerd, moet dat geleidelijker gebeuren, ‘zodat betrokkenen enige tijd wordt gegund om zich aan de nieuwe situatie aan te passen’.

Weekers: er is geen geld voor uitstel

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt geen ruimte te zien voor uitstel. “Dat kost geld, en dat is er niet.” Weekers wijst erop dat er al een overgangsregeling is opgenomen in de kabinetsplannen voor mensen die vóór mei een ov-abonnement hebben aangeschaft.

De forenzentaks houdt in dat de staat per 1 januari belasting gaat heffen over de reiskostenvergoeding die werknemers van hun baas krijgen. Tot nu toe is de vergoeding onbelast. De maatregel komt uit het Kunduz-akkoord en moet volgend jaar 1,3 miljard opleveren.

Mogelijk wordt de forenzentaks tijdens de komende kabinetsformatie weer geschrapt, maar dan moeten er wel andere maatregelen worden verzonnen die evenveel geld opleveren.

‘Forenzentaks heeft de Belastingdienst veel werk gekost’

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle in een toelichting:

“Het woord forenzentaks bleef vandaag in de Troonrede ongenoemd. Bijna alle partijen hebben inmiddels hun sympathie voor de maatregel ingetrokken. Weekers presenteerde vandaag zijn Belastingplan 2013 waaruit wel bleek dat de forenzentaks de Belastingdienst veel werk heeft gekost. Voor leaserijders (privékilometers) en ambulante werknemers gelden overgangsregelingen, meer was volgens Weekers niet mogelijk. Hij gelooft niet dat de complexe regeling fraude in de hand werkt. De zomer is gebruikt om via regelgeving fraude te voorkomen. Weekers heeft het gevoel dat het nu ‘fraude-proof’ is.”