Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Facebookfeest’ Haren leidt tot noodverordening - ‘er is geen feest’

Foto AFP / Leon Neal

De gemeente en de politie in het Groningse Haren hebben een noodverordening afgekondigd nadat ruim 6000 mensen op Facebook aan hebben gegeven vrijdag naar het dorp te komen voor een verjaardagsfeest dat per ongeluk als ‘openbaar evenement’ op het netwerk werd gezet. Burgemeester Bats is er duidelijk over: “Er is geen feest”.

Een dame in het Groningse Haren wordt zestien en viert dat, zo schrijft de NOS, in ‘kleine kring’. Toch werden in totaal ruim 55.000 mensen online uitgenodigd omdat de jarige het als ‘openbaar evenement’ op facebook zette, waardoor iedereen naar hartelust anderen kon uitnodigen.

Het feest werd al snel omgedoopt tot Project X Haren, naar de gelijknamige Amerikaanse film waarin een feest buitensporig uit de klauwen loopt.

De ouders van het meisje in een brief aan buurtbewoners:

“Er worden momenteel YouTube-filmpjes gemaakt, afterparty’s georganiseerd en er is zelfs geflyerd in de stad Groningen. Het gaat het hele land door en zelfs de grenzen over. Het is bijna te bizar voor woorden.

Net als jullie hebben wij geen behoefte aan een grote mensenmenigte in onze straat. Niet iedereen zal met goede bedoelingen komen. Vorig weekend hebben wij dus contact gezocht met de politie en vandaag is er contact geweest met de burgemeester [...] We zullen komende week nauw contact met elkaar onderhouden en gezamenlijk zien welke acties moeten worden ondernomen om de kans op ongelukken vrijdag zo klein mogelijk te maken.

De verwachtingen van Twitteraars variëren:

Twitter avatar KingIbrahimovic Ibrahim Lechowski @chrisklomp: Ik voorspel dat we vrijdag met 35 journalisten en drie buurtagenten staan te blauwbekken #Haren #Facebook” we hebben r zin in!
Twitter avatar BF55 Bart Folkers NS zet extra treinen in na afloop facebook-feestje #Haren - http://t.co/3tKFU3vr
Twitter avatar AdvanOosten Ad van Oosten Als ik de gemeente #Haren was zou ik niet zo krampachtig doen en al die Facebookers verwelkomen… Hip evenement is goed voor het imago.