Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Proces Joran van der Sloot moet mogelijk over

Van der Sloot bij zijn uitspraak in de rechtbank in Lima (Peru) woensdag 11 januari 2012.
Van der Sloot bij zijn uitspraak in de rechtbank in Lima (Peru) woensdag 11 januari 2012. Foto AFP / Ernesto Benavides

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten bekijkt of het proces tegen Joran van der Sloot over moet. Dat heeft zijn advocaat Maximo Altez tegen persbureau AFP gezegd.

De advocaat van Van der Sloot had drie maanden geleden het Hof gevraagd de zaak opnieuw te onderzoeken. Altez vindt dat Van der Sloot een nieuw proces moet krijgen omdat ‘zijn rechten niet gerespecteerd’ zouden zijn. Zo zou hij bekentenissen hebben afgelegd zonder de aanwezigheid van een beëdigde tolk en zou hij via een verkeerde procedure zijn uitgeleverd van Chili aan Peru. Ook zou zijn vorige advocaat hem hebben voorgespiegeld als hij spijt zou betuigen dat dit dan zou resulteren in een lagere straf.

Van der Sloot werd in januari tot 28 jaar cel veroordeeld voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010. De rechter gaf hem twee jaar minder dan de dertig jaar die justitie had geëist. Zijn advocaten proberen sindsdien op alle mogelijke manieren zijn straf omlaag te krijgen. Naast het hoger beroep en de zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof, is ook nog een ‘speciaal verzoek tot herziening’ in Peru ingediend. Deskundigen betwijfelen of de pogingen van Altez ergens op uitlopen.