Moszkowicz komt niet opdagen bij eigen proces

Moszkowicz vindt dat er een principieel geschil is met de deken
Moszkowicz vindt dat er een principieel geschil is met de deken Foto NRC / Bas Czerwinski

Advocaat Bram Moszkowicz weigert vandaag te verschijnen op zijn eigen tuchtzaak, meldt het Financieele Dagblad. De advocaat staat zelf terecht wegens klachten over zijn functioneren, maar vindt het dossier tegen hem een schending van het beroepsgeheim.

De raad van discipline van de Amsterdamse Orde van Advocaten bekijkt vandaag als tuchtrechter de zware kritiek op Moszkowicz als advocaat. De zaak vindt deels achter gesloten deuren plaats melden verslaggevers bij de rechtbank:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Zaak wordt niet aangehouden, maar wel deels achter gesloten deuren behandeld. #Moszkowicz
Twitter avatar Sander_Verheul Sander Verheul @SaskiaBelleman: Kemper betreurt afwezigheid #Moszkowicz. “Publiek verantwoording afleggen siert advocaat.” geheimhouding siert des te meer

In het dossier van de zaak zitten namen van cliënten van Moszkowicz en details over betalingen aan hem. Moszkowicz vindt dat een schending van het beroepsgeheim en weigert daarom alle medewerking, zo heeft zijn advocaat, Gabriel Meijers, vanochtend betoogd. De hele tuchtzaak moet volgens Meijers worden aangehouden. Meijers eiste ook dat het dossier tegen Moszkowicz wordt ‘opgeschoond’ en dat de helft van het dossier moet worden ‘vernietigd’.

Moszkowicz houdt zich volgens de deken niet aan gedragsregels

Volgens de deken laat Moszkowicz zich ‘stelselmatig contant betalen door cliënten’ zonder het vereiste vooroverleg met de deken. De deken begon het onderzoek naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad. Vorig jaar meldde de krant dat advocaat Bram Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan één miljoen euro belasting had ontdoken. Hij kreeg daarom van de belastingdienst een boete en een naheffing voor de niet opgegeven inkomsten.

De fiscus vermoedde dat het ging om contante betalingen van cliënten, waarvan hij maar een deel administratief had verwerkt. Bij de deken kwamen vervolgens ook klachten binnen van cliënten van Moszkowicz over het in rekening gebrachte honorarium dat ook in contanten was betaald. Moszkowicz zou hebben nagelaten de gedragsregel van de deken na te leven om contante betalingen boven 15.000 euro te melden.

NRC-verslaggever Marcel Haenen bericht vanuit de rechtszaal:

“Nu zijn vijf klagers aan de beurt die zich door Moszkowicz voelen opgelicht. Moszkowicz is zijn cliënten veel geld schuldig en kwam afspraken niet na. Ze schetsen een onthutsend beeld van zijn praktijk. De tactiek van Moszkowicz was volgens deken Kemper: ‘Veel beloven weinig geven, doet de gek in vreugde leven’.”

De financiële situatie van Moszkowicz zou inmiddels penibel zijn, meldt Quote-journalist Nikki Sterkenburg op Twitter:

Twitter avatar QuoteNikki Nikki Sterkenburg Vermoeden klopt: Moszkowicz heeft geen geld meer. Zorgelijke liquiditeitspositie in 2009, sindsdien alleen maar erger geworden
Twitter avatar QuoteNikki Nikki Sterkenburg Groot negatief vermogen en toename rekening-courant schuld. Moszkowicz zou niet in staat zijn om Fiod te betalen.

De uitspraak is 30 oktober.