Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Moslimgroep doodt minstens negen buitenlanders in Kabul om anti-islamfilm

Afghaanse politie-onderzoekers inspecteren de plek waar het busje terechtkwam na de explosie. Foto AFP / Massoud Hossaini

Bij een vergeldingsactie voor de anti-islamfilm Innocence of Muslims zijn in Kabul acht buitenlanders werkzaam in de luchtvaart omgekomen. Een militante moslimgroep heeft de zelfmoordaanslag per email opgeëist bij persbureau AP.

De actie wreekt de bespotting van de profeet Mohammed in de film van Amerikaanse makelij. De aanval zou zijn uitgevoerd door een 22 jaar oude vrouw genaamd Fatima. De terreurgroep genaamd Hezb-e-Islami heeft volgens de politie een kleine personenwagen vol explosieven in een minibusje met de airportmedewerkers geramd.

De aanslag vond plaats vlakbij het vliegveld, de slachtoffers waren op weg naar hun werk. Oder de doden zijn acht Zuid-Afrikanen, liet een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering weten. Ze werkten volgens Reuters voor een internationale pakketdienst. Het Zuid-Afrikaanse Times Live meldt twaalf doden. De overige vier zijn Afghanen.

Door de explosie zou het minibusje vijftig meter van zijn oorspronkelijke plek zijn terechtgekomen. Volgens de BBC boorde de zelfmoordterrorist zich in het busje terwijl dat stond te tanken bij een benzinepomp. De werknemers van een naar verluidt privaat bedrijf zouden daar elke dag stoppen voor benzine.