Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Kunstschilder Tuymans maakt portret Beatrix voor heropend Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een schilderij van Luc Tuymans gekregen ter gelegenheid van de heropening. Het is het eerste werk dat de Belgische kunstschilder in opdracht heeft gemaakt en toont een toepasselijke geportretteerde: koningin Beatrix, die het Stedelijk op 23 september komt openen.

Het kunstwerk is te zien bij binnenkomst in het gebouw in de centrale tentoonstellingszaal, maakte het museum vandaag bekend. Tuymans, die - mede dankzij zijn werk Gaskamer uit 1986 - wordt gerekend tot de wereldtop is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van België, vervaardigde het schilderij getiteld H.M. dit jaar. Het is overigens niet het eerste doek van de kunstenaar in de collectie van het Stedelijk:

“Voor mij lag er een uitdaging in het feit dat er een lange traditie bestaat van staatsieportretten en beeltenissen van koninklijke personen en van Koningin Beatrix in het bijzonder. Ik heb gekozen voor een beeld dat niet geposeerd is, en duidelijk een fotografische compositie heeft.”

De namen van de gulle gevers zijn, naast die van de toonaangevende galerie David Zwirner, niet bekendgemaakt. Koningin Beatrix verzorgt zaterdag de opening van het museum, na een verbouwing en nieuwbouw die zo’n acht jaar heeft geduurd.