Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Bedrijf uit Qatar wil Fortuna en voetbalstadion in Sittard kopen

Sfeer in het stadion van Fortuna voorafgaand aan de kraker tegen 'buurman' MVV. Foto YouTube / ForzaMols

Oliestaat Qatar heeft belangstelling voor de Nederlandse voetbalclub Fortuna Sittard. Het Qatarese staatsbedrijf Al Faisal Holding wil de club en het stadion kopen. In ruil daarvoor worden spelers in Sittard gestald om klaargestoomd te worden voor het Qatarees elftal dat op het WK van 2022 in eigen land moet schitteren.

In een artikel van onze Midden-Oostencorrespondent Clubvoorzitter Wil Meijers bevestigt dat hij in onderhandeling is. “Als alles goed verloopt, kunnen we er binnen een week uit zijn.” Fortuna Sittard, uitkomend in de eerste divisie, had de laatste jaren geregeld geldnood en werd onder meer gered door het supportersinitiatief Trots Op Fortuna (TOF).

Naar Belgisch voorbeeld

TOF zou in de nieuwe constructie zijn gouden aandeel en daarmee zeggenschap over bijvoorbeeld clubnaam en clubkleuren behouden. “Dat is een keiharde voorwaarde”, stelt Meijers in dagblad De Limburger. Hij gelooft pas in de deal als “de geldstroom op gang is gekomen”.

De geplande aanpak in Sittard is vergelijkbaar met die bij KAS Eupen. Deze Belgische tweedeklasser werd deze zomer eigendom van een Aspire Zone Foundation uit Qatar. In Afrika opgeleide talenten worden in Eupen door een Spaanse trainersstaf klaargestoomd voor clubs van grotere naam en mogelijk het nationale elftal van Qatar.

Qatar steeds nadrukkelijker aanwezig

Fortuna Sittard ontstond in 1968 na een fusie tussen Sittardia en Fortuna ’54: de eerste betaaldvoetbalclub van Nederland. Na relatief succesvolle seizoenen in de jaren negentig, waarin coach Bert van Marwijk werkte met spelers als Mark van Bommel en Kevin Hofland, zakte Fortuna Sittard de laatste jaren af naar de middenmoot en onderste regionen van de eerste divisie. In 2009 ketsten fusieplannen met Roda JC uit Kerkrade af.

Qatar wordt steeds belangrijker in het internationale voetbal. Zo organiseert de Golfstaat in 2022 het wereldkampioenschap voetbal. Dit voorjaar werd de Franse club Paris Saint-Germain eigendom van investeerders uit Qatar. Met hun geld kocht de Franse club deze zomer onder meer de Zweed Zlatan Ibrahimovic en de Braziliaan Thiago Silva voor 65 miljoen euro van AC Milan. Gregory van der Wiel ging voor zes miljoen van Ajax naar Parijs. Qatar Foundation is sinds vorig jaar shirtsponsor van FC Barcelona.