Allemaal op badminton

Al een paar weken is badmintonnend Nederland druk in de weer met de voorbereidingen van de Week van het Badminton die vandaag begint met de Dag van de Recreant en zondag eindigt met de Dag van het Wedstrijdbadminton.

Al een paar weken is badmintonnend Nederland druk in de weer met de voorbereidingen van de Week van het Badminton, die vandaag begint met de Dag van de Recreant en zondag eindigt met de Dag van het Wedstrijdbadminton.

“De week is in leven geroepen om te laten zien hoe stoer, snel en gezond de badmintonsport is en hoe leuk en gezellig het is bij de badmintonvereniging.“

Het is inderdaad nodig, die week, want ik geloof niet dat er iemand is die badminton stoer en snel vindt. Ik heb zelf een paar jaar gebadmintond in sporthal de Hilt in Eemnes. Ik kreeg les van een Indische man die Peter heette, hij was de minst stoere en meest rustige man die ik ooit in mijn leven heb ontmoet. Hij had een goede uitwerking op de kinderen. Als je liep te klooien werd je met zachte hand naar huis gestuurd. Er zat een heel druk jongetje bij ons in de groep die de shuttle steeds tegen het plafond van de sportzaal sloeg. Wij vonden het allemaal erg knap dat hij het plafond kon raken, (dat hij de shuttle überhaupt kon raken) maar Peter stuurde de jongen naar huis. ‘Je speelt dit spel niet in je eentje. Je moet samenwerken. Het gaat niet om het plafond, het gaat om je medemens.’

Op een zeker ogenblik bestond de groep nog uit drie kinderen (altijd prijs), de rest was weggestuurd met het advies om te gaan voetballen of hockeyen. ‘Daar kunnen jullie meer energie in kwijt.’ Badminton is een slome, trage en sullige sport; een erg fijne afwisseling in deze snelle hippe tijd. Bondscoach Gerben Bruijstens zegt echter op de website badminton.nl dat hij als geen ander weet dat badminton ook entertainment is. Hij heeft namelijk zes keer op rij de finale van het Nederlands Kampioenschap mannenenkelspel verloren, maar de tribunes bleven vol.(!)

Op diezelfde website werden er in de aanloop van de Week van het Badminton ook antwoorden gegeven op prangende spelersvragen. “Wat doe je als je achter staat in een game?” Antwoord: “Dit ligt natuurlijk helemaal aan de reden waarvoor je achter staat. Maar wat erg vaak voorkomt is dat je achter staat doordat je zelf teveel fouten maakt. Zo krijgt de tegenstander de punten eigenlijk cadeau.”

Badminton is niet alleen entertainment, het is ook levenswijsheid. Jammer dat je daar niemand over hoort.