99 euro voor een zin van 99 woorden

Schrijver L.H. Wiener heeft de grootste Tzumprijs ooit gewonnen met een zin over de neus van zijn moeder. Hij ontvangt een bokaal en 99 euro, één euro per woord uit de prijswinnende zin die staat in zijn boek Shanghai Massage.

De Tzumprijs wordt sinds tien jaar uitgereikt aan de beste zin uit de Nederlandse literatuur van het voorgaande jaar. De afgelopen jaren heeft de prijs aan gewicht gewonnen, onder meer door bekroningen van Tommy Wieringa, Tom Lanoye en Peter Buwalda, die met hun boeken werden gepasseerd voor de AKO- en Librisprijs.

De jury van de Tzumprijs heeft het idee dat auteurs terugschrikken voor lange zinnen. „Het lijkt in de Nederlandse literatuur tegenwoordig gebruikelijk te zijn om bang te zijn voor een lange zin, alsof tien woorden de maximale woordhoeveelheid is die de lezer aankan.”

De veelzijdigheid van Wieners winnende zin wordt geprezen: „Die bevat een alliteratie, een verwijzing naar een gedicht van Elsschot (het gedicht Spijt: ‘dient het wijf dat moeder heet’), een assonantie en een neologisme (‘liefkneuzing’). Bovendien speelt hij met de betekenis van woorden (van geen ophouden weten) en eindigt hij de zin met de mededeling waarmee deze begon.”

Opmerkelijk is dat Wiener even verder in het boek Shanghai Massage juist de zin over het knijpen in de neus van zijn moeder diskwalificeert als „te persoonlijk, om niet te zeggen sentimenteel, en duidelijk geschreven onder invloed”.