Samsom en Rutte zien ‘groeiend draagvlak’ voor coalitie - vanmiddag samen bij Kamp

Samsom en Rutte schudden elkaar de hand tijdens een Kamerdebat eerder dit jaar. Foto Maarten Hartman
Samsom en Rutte schudden elkaar de hand tijdens een Kamerdebat eerder dit jaar. Foto Maarten Hartman Samsom en Rutte schudden elkaar de hand tijdens een Kamerdebat eerder dit jaar. Foto Maarten Hartman

Er lijkt een ‘groeiend draagvlak’ te zijn voor een informatieronde met ten minste VVD en PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanochtend na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Dat vindt VVD-leider Mark Rutte ook, zei hij voorafgaand voor zijn gesprek met Kamp. Beiden zitten vanmiddag om 12.30 uur gezamenlijk bij Kamp, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Samsom:

“We hebben besproken hoe de stand van zaken is na afgelopen vrijdag en het lijkt erop dat er een groeiend draagvlak is voor het advies dat wij vorige week al gaven, namelijk een informatie met ten minste VVD en PvdA.”

Hij baseerde dat op de adviezen die de andere fractieleiders gaven. Verder wilde Samsom niets kwijt.

“Laten we kijken hoe de gesprekken vandaag nog verder gaan.”

Rutte maakte na de PvdA-leider zijn opwachting bij de verkenner. Hij zei in een reactie ook het draagvlak te zien groeien. “Ja, dat vind ik ook zo.” Ook de premier heeft eerder laten weten dat bij de vorming van een nieuw kabinet eerst een coalitie van in elk geval VVD en PvdA moet worden onderzocht.

‘De vraag is nu: hoe breed ziet Kamp zijn taak?’

Herman Staal, politieke chef van NRC, in een reactie:

“Alles wijst er de afgelopen dagen op dat er een formatiepoging wordt ondernomen van VVD en PvdA. Het is alleen speculeren hoe breed Kamp zijn takenpakket opvat. Gaat hij bijvoorbeeld nu al een inhoudelijke verkenning doen? Kijken waar de problemen zitten? Of gaat hij vooral kijken of de partijen het met z’n tweeën willen doen of dat er toch nog een wens leeft andere partijen aan tafel te krijgen. Ze willen waarschijnlijk een snelle formatie proberen.

“Om alle opties duidelijk boven tafel te krijgen, zou het mij niet verbazen als Kamp nog een tweede gesprek belegt met andere partijen. Bij de vorige formatie had het CDA bijvoorbeeld erg veel tijd nodig om te besluiten of ze nu wel of niet wilde aanschuiven, onder het mom van de gedachte ‘ons past bescheidenheid’. Het zou kunnen dat Kamp nu al eerder wil horen; ja of nee, zodat hij de Kamer daar donderdag over kan informeren. Maar hij zou bijvoorbeeld ook kunnen adviseren om twee informateurs van VVD- en PvdA-huize aan te stellen, maar hij heeft in principe nog tot en met woensdag de tijd.”

Vandaag alleen Rutte en Samsom op bezoek

Kamp praat vandaag vooralsnog alleen met Rutte en Samsom. Afgelopen vrijdag ontving hij al alle fractieleiders. De meesten van hen drongen erop aan een regering van VVD en PvdA te onderzoeken, al willen sommigen dat ook een andere partij aanschuift. Zo kan een nieuw kabinet ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Kamp werd afgelopen donderdag aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet en wie als informateur moet worden aangesteld. De nieuwe Tweede Kamer debatteert donderdag over het verloop van de formatie. Kamp wil zijn verslag dan af hebben.

Kamp sprak vanaf 09.00 uur met Samsom. Om 10.00 uur volgde Rutte.