Rutte en Samsom willen samen verder - ‘over inhoud nog niet gesproken’

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) willen samen verder onderhandelen over een nieuw kabinet. Ze hebben er vertrouwen in, zo lieten ze vanmiddag na afloop van een gesprek met verkenner Henk Kamp weten.

Nederland Rotterdam 6 september 2012 Verkiezingsdebat in Rotterdam.het traditionele EenVandaag Erasmusdebat gehouden. Een kleine week voor de verkiezingen zullen de lijsttrekkers van VVD, PvdA, SP, CDA, PVV en D66 met elkaar de degens kruisen. Wilders, Mark Rutte en Diederik Samsom. foto:Arie Kievit Rutte en Samsom hebben vertrouwen in een coalitie samen. Foto Arie Kievit / Hollandse Hoogte

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom willen samen verder onderhandelen over een nieuw kabinet. Ze hebben er vertrouwen in, zo lieten ze vanmiddag na afloop van een gesprek met verkenner Henk Kamp weten, meldt persdienst Novum.

Kamp sprak vanochtend eerst met Rutte en Samsom afzonderlijk. Aan het begin van de middag kwamen de twee partijleiders samen bij Kamp. Na afloop stonden Rutte en Samsom gezamenlijk de pers te woord. In deze korte verklaring spraken zij uit dat er ‘vertrouwen is dat gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking’.

‘Inhoud nog niet besproken’

Over de inhoud is nog niet gesproken met Kamp, zei Samsom. “Daaraan gaan we na donderdag beginnen, als de gesprekken formeel beginnen.” De Tweede Kamer bespreekt donderdag het verslag van Kamp, en stelt dan een of meerdere informateurs aan. Vervolgens gaan de officiële formatiegesprekken tussen VVD en PvdA van start. Onduidelijk is nog of hier meer partijen bij betrokken zullen zijn.

‘De vraag is nu: hoe breed ziet Kamp zijn taak?’

Herman Staal, politieke chef van NRC, zei eerder vandaag:

“Alles wijst er de afgelopen dagen op dat er een formatiepoging wordt ondernomen van VVD en PvdA. Het is alleen speculeren hoe breed Kamp zijn takenpakket opvat. Gaat hij bijvoorbeeld nu al een inhoudelijke verkenning doen? Kijken waar de problemen zitten? Of gaat hij vooral kijken of de partijen het met z’n tweeën willen doen of dat er toch nog een wens leeft andere partijen aan tafel te krijgen. Ze willen waarschijnlijk een snelle formatie proberen.

“Om alle opties duidelijk boven tafel te krijgen, zou het mij niet verbazen als Kamp nog een tweede gesprek belegt met andere partijen. Bij de vorige formatie had het CDA bijvoorbeeld erg veel tijd nodig om te besluiten of ze nu wel of niet wilde aanschuiven, onder het mom van de gedachte ‘ons past bescheidenheid’. Het zou kunnen dat Kamp nu al eerder wil horen; ja of nee, zodat hij de Kamer daar donderdag over kan informeren. Maar hij zou bijvoorbeeld ook kunnen adviseren om twee informateurs van VVD- en PvdA-huize aan te stellen, maar hij heeft in principe nog tot en met woensdag de tijd.”

Twitter avatar hermanstaal herman staal Rutte en Samsom hebben vertrouwen in samenwerking. Dé formatiewijsheid: formeren is elimineren. Gaat Kamp dat wel doen? #formatiewatch

Vandaag alleen gesprekken met Rutte en Samsom

Afgelopen vrijdag ontving Kamp al alle fractieleiders. De meesten van hen drongen erop aan een regering van VVD en PvdA te onderzoeken, al willen sommigen dat ook een andere partij aanschuift. Zo kan een nieuw kabinet ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.

Kamp werd afgelopen donderdag aangesteld als verkenner. Hij moet in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet en wie als informateur moet worden aangesteld. De nieuwe Tweede Kamer debatteert donderdag over het verloop van de formatie. Kamp wil zijn verslag dan af hebben.