Nasrallah bij protest tegen anti-islamfilm - Rusland wil verbod

Hezbollah leader Sheik Hassan Nasrallah, left, speaks to a crowd of tens of thousands of supporters, not shown, during a rally denouncing an anti-Islam film that has provoked a week of unrest in Muslim countries worldwide, in the southern suburb of Beirut, Lebanon, Monday Sept. 17, 2012. Nasrallah who does not usually appear in public for fear of assassination called for Monday's protests in Beirut, saying the U.S. must be held accountable for the film because it was produced in America. Arabic reads, "the messenger of God." (AP Photo/Hussein Malla) Hassan Nasrallah tijdens zijn speech voor tienduizenden toehoorders vandaag in Beiroet. Foto AP / Hussein Malla

‘Innocence of Muslims’ blijft de gemoederen bezighouden. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah was vandaag aanwezig bij een protest in de Libanese hoofdstad Beiroet. Bijzonder, want hij verschijnt zelden in het openbaar. Rusland wil ‘Innocence of Muslims’ verbieden. En Pakistan blokkeert YouTube vanwege de film.

De toespraak van Nasrallah, voor duizenden moslims volgens persbureau AP, was opmerkelijk. Het komt zelden voor dat Nasrallah in het openbaar verschijnt, omdat hij vreest geliquideerd te worden.

Nasrallah riep op tot aanhoudende protesten.

“Dit is de start van een serieuze beweging die in de hele islamitische wereld de profeet van Allah moet blijven verdedigen. Zo lang er bloed door onze aderen stroomt, blijven we niet stil over beledigingen van onze profeet.”

VS verbrandt geheime documenten

De laatste keer dat Nasrallah in het openbaar verscheen was in december 2011. Hij sprak toen slechts kort naar aanleiding van de sjiitische feestdag Ashoura. Gisteren riep de Hezbollah-leider op tot protesten. De groep lijkt echter geweld te willen vermijden. Zo organiseerde Hezbollah het protest van vandaag in het eigen bolwerk Dahieh in Zuid-Beiroet, ver weg van de Amerikaanse ambassade en andere diplomatieke vertegenwoordigingen.

Bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet waren medewerkers bezig om geheime documenten te verbranden. Het is een voorzorgsmaatregel nadat vorige week elders Amerikaanse ambassades waren aangevallen. Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is er van een directe dreiging in Libanon geen sprake.

Rusland wil anti-islamfilm verbieden, Pakistan blokkeert YouTube

Het Russische openbaar ministerie wil ‘Innocence of Muslims’ verbieden. De film heeft wereldwijd al geleid tot gewelddadige protesten. Het openbaar ministerie gaat de rechter vragen de film te verbieden, vanwege het extremistische karakter en het feit dat gelovigen worden beledigd. Internetproviders is al gevraagd om pagina’s waar de video te vinden is, te blokkeren.

In het in de Verenigde Staten gemaakte Innocence of Muslims wordt de profeet Mohammed belachelijk gemaakt. Het plan van het Russische openbaar ministerie is vermoedelijk ingegeven door de angst van het Kremlin dat de film zorgt voor onrust bij Russische moslims, die in veel Russische provincies een meerderheid vormen.

Pakistan heeft ondertussen de toegang tot YouTube geblokkeerd. Reden is dat ‘Innocence of Muslims’ op de website te bekijken is.