Kritiek op groeiend aantal Nederlandse studenten op Vlaamse scholen

Stukken goedkoper en ook nog prachtige plaatjes, zoals hier de bibliotheek van de universiteit in Leuven. Foto Flickr / Hühnerauge

Reeds tien jaar neemt het aantal Nederlandse studenten dat in België een opleiding gaat volgen toe. Het Vlaamse ministerie van Onderwijs vindt het nu welletjes en uit kritiek. “Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen.”

Het hoofd van de afdeling hoger onderwijs Noël Vercruysse van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming uit zijn zorgen vanochtend in De Standaard. Uit een rondgang van de Belgische krant blijkt dat het aantal Nederlandse studenten dat zich heeft ingeschreven opnieuw sterk is gestegen.

Studies in België kosten eenderde van de opleidingen in Nederland

Bij de Universiteit Antwerpen steeg het aantal Nederlandse aanmeldingen van 658 vorig jaar naar 917 dit jaar. De Universiteit Gent zag een stijging van 246 naar 326. Het aantal Nederlandse studenten stijgt al tien jaar op rij.

De grote kostenverschillen spelen een steeds grotere rol. In Nederland kost een studie bijna achttienhonderd euro per jaar, in Vlaanderen nog geen zeshonderd. Ook wordt in België geen langstudeerboete opgelegd.

‘Nederlanders halen diploma op Vlaamse kosten’

Vercruysse wijst erop dat een student de overheid tienduizend euro per jaar kost.

“Het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland.”

Het is volgens hem daarom belangrijk dat landen beleidsmaatregelen voor het hoger onderwijs op elkaar afstemmen.

‘Studentenvakbond: wel een heel groot verschil’

De Landelijke Studentenvakbond ziet hierin een appèl op Nederland om niet verder te bezuinigen op onderwijs en bepaalde regelingen terug te draaien. “Een tweede studie volgen kost in Nederland zevenduizend tot tienduizend euro per jaar, dat is een wel heel groot verschil als het voor zeshonderd euro in België kan”, zegt voorzitter Kai Heijneman.

Studenten gaan volgens hem om de verkeerde redenen naar België. “Studeren in het buitenland is eigenlijk een goede zaak, maar studenten zouden dat moeten doen omdat ze de opleiding daar beter vinden, voor de cultuur in het land of om een ervaring op te doen, in ieder geval niet enkel en alleen om geld te besparen.”

    • Jules Seegers