Kamp praat met voorzitter Eerste Kamer

Uiterlijk woensdag biedt ‘verkenner’ Henk Kamp zijn rapport aan over de formatiegesprekken. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Verkenner Henk Kamp praat morgenochtend met voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, over deze stap in de verkenning van Kamp:

“Het is natuurlijk heel verleidelijk om te denken dat dit betekent dat Kamp gaat kijken hoe de Senaat tegenover een coalitie van VVD en PvdA staat. Kunnen twee partijen die samen géén meerderheid in de Eerste Kamer hebben toch op steun rekenen? Maar dat kan je op basis van deze mededeling niet concluderen en is tricky. Als voorzitter heeft De Graaf de verschillende fracties niet aan een touwtje. En hoewel het de taak van de Eerste Kamer is om wetsvoorstellen zuiver staatsrechtelijk te beoordelen, en niet partijpolitiek, is het uiteindelijk toch aan de verschillende fracties.”

In 2010 benadrukte Senaat rol als toetser constitutionaliteit

Bij de kabinetsformatie in 2010 sprak informateur Herman Tjeenk Willink ook met de toenmalig voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden. Met hem besprak Willink onder andere het plan van een regeerakkoord en een gedoogakkoord. Die constructie had ook te maken met een minderheid van 35 van de 75 zetels. In dat gesprek benadrukte Van der Linden de rol van de Senaat als toetser van de constitutionaliteit. Uit het eindverslag van Tjeenk Willink:

“De verhouding tussen beide Kamers heeft zich in de loop van de geschiedenis zodanig ontwikkeld dat het politieke primaat bij de direct gekozen Tweede Kamer berust en de Eerste Kamer de “chambre de réflexion” vormt die de toetsing van de kwaliteit van wetgeving als haar eerste taak ziet. In die toetsing ligt de nadruk op constitutionaliteit (naast de nationale constitutie ook de Europese regelgeving en de internationale verdragen), de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid.”

Uiterlijk woensdag rapport van Kamp

Vandaag sprak Kamp opnieuw met VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. Die lieten daarna weten dat zij gaan praten over de vorming van een nieuw kabinet. Of daarbij ook andere partijen worden betrokken, is nog onduidelijk. Uiterlijk woensdag biedt ‘verkenner’ Henk Kamp zijn rapport aan over de formatiegesprekken.