Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Gezonde leefstijl? Zorgverzekeraar Menzis beloont dat met spaarpunten

A passenger is seen waiting at Heathrow airport, near London, southern England in this file photograph dated August 10, 2006. People in the north of England are more obese, smoke more and can expect to die two years sooner than their compatriots in the south, according to government health maps published on October 10, 2006. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN)
A passenger is seen waiting at Heathrow airport, near London, southern England in this file photograph dated August 10, 2006. People in the north of England are more obese, smoke more and can expect to die two years sooner than their compatriots in the south, according to government health maps published on October 10, 2006. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN) Gezonder leven door te sporten of te stoppen met roken wordt beloond met spaarpunten. Reuters / Toby Melville

Zorgverzekeraar Menzis gaat mensen die gezonder gaan leven door te sporten of te stoppen met roken belonen met spaarpunten. Die kunnen worden ingeruild voor korting op onder meer wellnessarrangementen, een rollator, fysiobehandeling of sportkleding, zegt bestuursvoorzitter van Menzis Roger van Boxtel vandaag in het AD.

Klanten kunnen ook punten sparen door bloed te doneren, zich op te geven voor orgaandonatie of zich in te zetten als mantelzorger. Voor het programma hebben zich in een week tijd twaalfduizend van de twintigduizend aangeschreven klanten aangemeld. Menzis heeft in totaal 1,2 miljoen verzekerden.

Mensen met een gezonde leefstijl zijn minder vaak ziek en gaan dus minder vaak naar de dokter, redeneert Van Boxtel. Op die manier worden volgens hem zorgkosten bespaard.

Maximale korting van 35 euro per jaar

Verzekerden kunnen in drie jaar tijd maximaal ongeveer 250 euro aan kortingen sparen. Wie zijn punten inzet om zijn eigen risico mee te betalen, kan zo maximaal een korting van 35 euro per jaar krijgen.

De discussie over het bestraffen van ongezond gedrag loopt al langer. Verzekerden hoeven volgens Van Boxtel niet bang te zijn dat ze meer moeten betalen als ze aangeven dat ze roken. Volgens hem werkt het geven van korting voor goed gedrag beter dan het bestraffen van slecht gedrag.

‘Geen Menzispolitie die controleert of iemand gaat sporten’

“We gaan ook geen Menzispolitie inzetten om te controleren of iemand daadwerkelijk is gaan sporten.”

Wel houdt hij de mogelijkheid open dat er steekproeven worden gehouden.