Duizenden banen weg maar basisonderwijs moet nóg harder snijden

Mark Rutte bezoekt de Giovanni van Bronckhorst Academy. In dit leercentrum krijgen leerlingen uit het Rotterdamse basisonderwijs les met als doel hun leerachterstand in te lopen. Foto Flickr / Minister-president Rutte

Ondanks het schrappen van zesduizend voltijdbanen vorig jaar moet het basisonderwijs nog meer bezuinigen. “Maar de rek is eruit”, zegt de sector die steeds meer scholen in de schulden ziet raken, schrijft de Volkskrant.

Uit onderzoek van Deloitte, dat ruim driehonderd jaarrekeningen van scholen bekeek, blijkt dat de helft van de scholen nog verlies lijdt. Het personeelsbestand slonk al met 5 procent sinds 2010, maar het aantal leerlingen kromp maar met slechts 1 procent wat grotere klassen oplevert.

Deloitte zegt dat scholen in het voortgezet onderwijs wat meer financiële ruimte hebben dan de basisscholen. Sectororganisatie PO-Raad: “In het basisonderwijs is alles al wegbezuinigd en moet nu wel in het aantal leraren worden gesneden.”

In februari zei onderwijsminister Marja van Bijsterveldt nog veel scholen volgens haar meer leerkrachten in dienst hebben dan op grond van hun leerlingenaantal mag. “Dat klopt niet”, zegt de PO-Raad, “besturen hebben steeds geprobeerd de klassen te ontzien. Maar de rek is er nu helemaal uit.”