Definitieve uitslag - Dibi niet, Omtzigt wel via voorkeursstemmen in Kamer

Pieter Omtzigt komt via 36750 voorkeursstemmen de Tweede Kamer in. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

CDA-lid Pieter Omtzigt is de enige kandidaat die dankzij voorkeursstemmen de Kamer inkomt. Omtzigt stond op een onverkiesbare 39e plek, maar voerde de afgelopen weken hard campagne om alsnog in de Kamer te komen.

Dat heeft de Kiesraad - gelijk met de definitieve uitslag van de verkiezingen - zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. De verdeling van de zetels verschilt niet van de voorlopige uitslag die het ANP eerder bekendmaakte. Met respectievelijk 41 zetels en 38 zetels zijn de VVD en PvdA de twee grootste partijen. Met 15 zetels volgen de PVV en SP.

Om via voorkeursstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat een kwart van de zogenoemde kiesdeler binnenhalen, het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel. Die kiesdeler heeft de Kiesraad vastgesteld op 62.828 stemmen. De voorkeursdrempel lag dus op 15.708 stemmen. Er waren 28 kandidaten die de drempel haalde, maar Omtzigt is het enige Kamerlid dat buiten de lijstvolgorde is gekozen.

Omtzigt meldde donderdagochtend zelf al dat hij voldoende voorkeurstemmen had binnengehaald. Omtzigt voerde zijn persoonlijke campagne vooral in Twente.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt 36750 stemmen! Veel dank voor het grote vertrouwen. Ik zal me nu met dubbele energie inzetten. U kunt mij altijd blijven benaderen.

Tofik Dibi (GroenLinks) voerde ook een campagne om de Kamer in te komen op basis van voorkeursstemmen, maar slaagde daar niet in. Dibi haalde 5.400 stemmen en verlaat de Kamer.

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi 6 jaar geleden kans gekregen zeldzaam podium te beklimmen. Ongelooflijk dankbaar voor. Hoop dat ik NL beetje mooier heb gemaakt #peaceout

Lijstverbindingen kosten PvdA en Partij voor de Dieren een zetel

Er zijn zes restzetels verdeeld. De VVD krijgt er twee. GroenLinks, SP, ChristenUnie en CDA verdelen de andere zetels. De Kiesraad liet weten dat zonder lijstverbindingen GroenLinks en ChristenUnie beide een zetel minder zouden hebben behaald. Die zetels zouden dan naar PvdA en de Partij voor de Dieren zijn gegaan.

Lees hier meer over de werking van restzetels.

De verkiezingen zijn volgens de Kiesraad zonder “noemenswaardige problemen” verlopen en er is geen enkele reden om de “betrouwbaarheid van de uitslag in twijfel te trekken”. Het opkomstpercentage lag op 74,6 procent. Dat is iets lager in vergelijking met 2010, toen trok 75,4 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

Er werden 17.004 blanco stemmen uitgebracht.

De volledige zetelverdeling

VVD 41 (+10)
PvdA 38 (+8)
PVV 15 (-9)
SP 15 (-)
CDA 13 (-8)
D66 12 (+2)
ChristenUnie 5 (5)
GroenLinks 4 (-6)
SGP 3 (+1)
Partij voor de Dieren 2 (-)
50Plus 2 (+2)

Bekijk de volledige uitslag op de uitslagenkaart.