CDA opnieuw verdeeld. Dit keer over deelname aan kabinet met VVD en PvdA

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma afgelopen vrijdag na zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

Het CDA is opnieuw verdeeld over regeringsdeelname. Invloedrijke partijleden vinden dat de partij meeregeren bij voorbaat moet uitsluiten, terwijl de Tweede Kamerfractie deze optie openhoudt. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Vanavond komt het CDA-bestuur bijeen om over regeringsdeelname te praten. Bestuursleden willen de daarbij aanwezige partijleider Sybrand van Haersma Buma dwingen onderhandelingsverzoeken van PvdA en VVD vooraf al af te wijzen.

De vele tegenstanders van het fractiestandpunt zijn in alle geledingen van de partij te vinden: het zijn provinciale voorzitters, wethouders, auteurs van het verkiezingsprogramma, leden van vernieuwingscommissies en niet-gekozen kandidaat-Kamerleden. Zij vrezen voor de geloofwaardigheid van de partij.

‘Als CDA gaat regeren, halveren we straks weer’

Als het CDA meeregeert “verschralen we alleen maar verder”, zegt Leonard Geluk, een van de auteurs van het verkiezingsprogramma. “Dan halveren we straks weer”, zegt Wil van der Kruijs van CDA Brabant. “In het kabinet worden we vermalen door twee mammoetfracties”, zegt Karel Leunissen van CDA Limburg.

Jan-Jaap de Haan, wethouder in Leiden en kandidaat-Kamerlid: “De partij moet uithuilen en opnieuw beginnen.” Ellen Verkoelen, kandidaat-Kamerlid: “Het CDA is kapot geregeerd.” Ook jongerenorganisatie CDJA en minderhedenorgaan Kleurrijk zijn tegen.

Vanochtend sprak ‘verkenner’ Henk Kamp opnieuw apart met VVD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom over een te vormen coalitie. Volgens deze is er “een groeiend draagvlak voor een kabinet met ten minste de VVD en de PvdA”. Rutte beaamt dat. Vanmiddag ontvangt Kamp Samsom en Rutte samen.

    • Freek Staps