Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ANWB, vakbonden en bedrijfsleven: zet streep door forenzentaks

Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Elf maatschappelijke organisaties doen donderdag een gezamenlijke oproep aan de nieuwe Tweede Kamer die wordt geïnstalleerd. Ze vragen het parlement via een paginagrote advertentie in De Telegraaf een streep te zetten door de forenzentaks.

Dat plan uit het Lenteakkoord moet volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren, maar inmiddels is een Kamermeerderheid ertegen.

Aan de oproep doen belangenbehartigers van reizigers mee, zoals de ANWB en Rover. Ook bedrijven die verdienen aan auto- en treinreigers zoals de NS, de Bovag en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, ondertekenen de advertentie. Vakbonden als FNV en CNV doen mee, net als werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en FME.

In het begrotingsakkoord van 2013 spraken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie af om voortaan de reiskostenvergoedingen te gaan belasten. Dat zou volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. De vijf partijen namen daar echter al snel weer afstand van. VVD en CDA willen er in hun verkiezingsprogramma weer van af. GroenLinks wil de onbelaste vergoeding alleen afschaffen voor automobilisten, de ChristenUnie wil de taks halveren. D66 wil ov-reizigers compenseren.

De Tweede Kamer kan de forenzentaks eenvoudig tegenhouden. De belasting op reiskostenvergoedingen komt in een aparte wet terecht, los van het overkoepelende Belastingplan 2013.