Afghaanse politieagent doodt vier NAVO-militairen - derde aanslag in drie dagen

De lichamen van Afghaanse vrouwen worden naar een ziekenhuis gebracht. Er zouden acht vrouwen en meisjes zijn omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO.
De lichamen van Afghaanse vrouwen worden naar een ziekenhuis gebracht. Er zouden acht vrouwen en meisjes zijn omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO. Foto AP / Khalid Khan

Een Afghaanse politieagent heeft vandaag op een afgelegen legerpost in het zuiden van Afghanistan vier Amerikaanse NAVO-militairen gedood, bevestigt een woordvoerder van het Pentagon tegenover persbureau Reuters. Ook zouden acht vrouwen en meisjes zijn omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO.

Het is de derde aanslag in drie dagen tijd waarbij een Afghaan in legeruniform NAVO-militairen doodt. In totaal kwamen bij de aanslagen de afgelopen dagen acht mensen om het leven. Afgelopen vrijdag is een aanslag gepleegd op het NAVO-kamp waar prins Harry zich op dat moment bevond. Die aanslag is opgeëist door de Taliban, maar volgens Taliban-woordvoerder Qari Yousef Abmadi, heeft de dader van de aanslag vandaag niets met zijn organisatie te maken. Hij meldt tegenover persbureau AP:

“Maar het zijn Afghanen en zij weten dat Amerikanen onze vijanden zijn.”

Politietraining gestaakt

Eerder deze maand staakten de VS de training van nieuwe lokale Afghaanse politieagenten, totdat duidelijk zou worden of de Taliban in de trainingsmissie hebben weten te infiltreren. Die stap volgde op tientallen incidenten waarbij Afghaanse rekruten het vuur openden op westerse militairen, niet zelden hun instructeurs. Die ‘schietende vrienden’ van de VS zijn een toenemend probleem, schreef buitenlandredacteur Floris van Straaten eerder in NRC Handelsblad:

“Zulke incidenten, soms aangeduid als ‘green-on-blue’, soms als ‘insider attacks’, zijn fnuikend voor het met zoveel moeite opgebouwde onderlinge vertrouwen. Van groot belang ook voor politici: ze ondermijnen het laatste restje goodwill bij het thuisfront voor de missie in Afghanistan. Dat liep in de VS toch al een nieuwe deuk op doordat deze maand het totale dodental in Afghanistan sinds 2001 de tweeduizend overschreed. Het duurde bijna negen jaar tot de teller op duizend stond, de tweede duizend volgde in 27 maanden.”

Acht vrouwen omgekomen bij luchtaanval

De relatie tussen Amerika en Afghanistan is verder onder druk komen te staan, doordat vandaag volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen acht vrouwen en meisjes omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO in het oostelijke Alingar. De NAVO meldt dat er 45 mensen gewond zijn geraakt bij de aanval, en dat er niet valt uit te sluiten dat daar burgers tussen zitten. De NAVO heeft een onderzoek ingesteld.

Dorpelingen hebben de lichamen van de vrouwen naar het kantoor van de gouverneur gebracht, en riepen daarbij anti-Amerikaanse leuzen. De Afghaanse president Hamid Karzai “veroordeelt de luchtaanval van NAVO troepen die tot de dood heeft geleid van acht vrouwen ten zeerste”, verklaart een woordvoerder van de regering tegenover persbureau AP. Ook de Afghaanse regering onderzoekt de aanval.

Ook de spanningen rond de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ doen de verhouding tussen Amerika en Afghanistan geen goed. Afghanistan heeft YouTube in de ban gedaan om onrust over de Amerikaanse film te voorkomen. Tot nu toe zijn demonstraties in het land vreedzaam verlopen.