Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw anti-Japanprotesten in China

Protesters hold posters of China's late Chairman Mao Zedong and Chinese national flags as they shout slogans near the Japanese consulate during a protest in Shanghai September 16, 2012. Angry anti-Japan protesters took to the streets of Chinese cities for a second day on Sunday, with Japan's prime minister urging Beijing to protect his country's companies and diplomatic buildings from fresh assaults over a territorial dispute. REUTERS/Aly Song (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Protesters hold posters of China's late Chairman Mao Zedong and Chinese national flags as they shout slogans near the Japanese consulate during a protest in Shanghai September 16, 2012. Angry anti-Japan protesters took to the streets of Chinese cities for a second day on Sunday, with Japan's prime minister urging Beijing to protect his country's companies and diplomatic buildings from fresh assaults over a territorial dispute. REUTERS/Aly Song (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Protest in de straten van Shanghai. Foto Reuters / Aly Song

Opnieuw hebben boze Chinezen vandaag de Japanse ambassade in Beijing belaagd. Gisteren liepen betogingen bij de ambassade uit de hand toen demonstranten het gebouw probeerden te bestormen en het met stenen bekogelden. Beide landen claimen een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Japan, die de eilanden feitelijk al tientallen jaren beheerst, kocht ze kort geleden van hun particuliere Japanse eigenaar, wat door China als een provocatie werd beschouwd.

De oproerpolitie was vandaag in Beijing groten getale uitgerukt om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. De agenten lieten betogers in groepen van honderd langs het gebouw lopen. Veel demonstranten gooiden dingen naar de ambassade en riepen dat de eilanden Chinees grondgebied zijn.

Ook in andere Chinese steden gingen mensen vandaag weer de straat op. Televisiezender TVB uit Hongkong toonde beelden waarop de politie in de zuidelijke stad Shenzhen de demonstranten met traangas uiteen probeerde te drijven. In Shanghai verzamelden zich honderden mensen voor het Japanse consulaat en zwaaiden met spandoeken en scandeerden leuzen. Ook in de stad Guangzhou was het onrustig.