Dit zou weleens Velázquez’ eerste portret van Filips IV kunnen zijn

This undated handout photo courtesy of the Meadows Museum shows Diego Rodriguez Velazquez's portrait of King Philip IV. Research has revealed that this portrait is likely the first one Velazquez painted of King Philip IV. The exhibit, opening Sunday, Sept. 16, 2012, at the Meadows, is part of a partnership between the Meadows and Madrid's famed Prado. (AP Photo/Meadows Museum)
This undated handout photo courtesy of the Meadows Museum shows Diego Rodriguez Velazquez's portrait of King Philip IV. Research has revealed that this portrait is likely the first one Velazquez painted of King Philip IV. The exhibit, opening Sunday, Sept. 16, 2012, at the Meadows, is part of a partnership between the Meadows and Madrid's famed Prado. (AP Photo/Meadows Museum) Velázquez' portret van Filips IV. Foto AP

Bovenstaand portret van de Spaanse schilder Diego Velázquez is waarschijnlijk het eerste dat hij maakte van zijn beschermheer, de Spaanse koning Filips IV. Dat hebben kunsthistorici ontdekt die een tentoonstelling over het vroege werk van de zeventiende-eeuwse schilder voorbereidden.

Het portret hangt in het Meadows Museum in Dallas. Vandaag wordt daar een tentoonstelling, in samenwerking met het beroemde Spaanse Museo del Prado in Madrid, geopend.

Gabriele Finaldi, plaatsvervangend directeur van de collecties van het Prado tegenover Associated Press:

“Wat je in deze tentoonstelling ziet, is het begin van een van de bijzonderste relaties in de kunstgeschiedenis - de relatie tussen de jonge Velázquez en Filips IV.”

Velázquez (1599-1660) werd in 1623 op 24-jarige leeftijd schilder van het koninklijk hof en zou dat tot zijn dood in 1660 blijven. De tentoonstelling richt zich op het eerste decennium dat hij voor de koning werkte.

Voor de eerste keer in vier eeuwen worden op de tentoonstelling in Dallas twee vroege portretten van de koning samengebracht: een uit het Prado en het stuk uit het Meadows Museum. Beide schilderijen zijn voorafgaand aan de tentoonstelling in het Prado met röntgenstralen onderzocht. Daaruit bleek dat het portret uit het Meadows Museum waarschijnlijk Velázquez’ allereerste portret van Filips was (pdf).

    • Marije Willems