Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

De meest uitdagende golfbaan ter wereld? Die ligt in Kabul

Je zou golfen niet zo snel een extreme sport noemen. Maar wat dacht je van golfen in het Afghaanse Kabul? Op een golfbaan waar een paar jaar geleden nog mijnen onder de grond lagen, kun je nu ter ontspanning een balletje slaan. BBC’s Quentin Sommerville nam de proef op de som.

De Kabul Golf Club verdient misschien wel het predikaat “meest uitdagende golfbaan ter wereld”. Niet alleen omdat je moet zoeken naar holes, ook omdat hier kort geleden nog flink gevochten is. Pas toen de Taliban viel in 2004 kon de golfbaan, die al in 1967 is opgericht maar meerdere keren moest worden gesloten, weer opnieuw worden opgericht. En door de wisselende veiligheidssituatie is de baan niet altijd in gebruik.

Sindsdien komen vooral diplomaten en welgestelde Afghanen op de baan. “Iedere golfer die een échte golfer wil worden, zou naar Kabul moeten komen om te spelen”, zo spreekt een ambassadeur die regelmatig op de baan te vinden is. Golfen in Kabul is dan ook best een beetje anders. Er zijn geen vlaggetjes, nauwelijks holes, en zelfs de greens zijn niet groen, maar bruin. Een mengelmoes van zand en olie moet ervoor zorgen dat het zand niet wegwaait. Dat is nog eens een manier om je swing te oefenen.

http://www.youtube.com/watch?v=k3nJSXuMjeQ