Wat zit erin? Meerkleurentube tandpasta

Hoe een eiersnijder of een paraplu werkt zie je als je er naar kijkt. Maar viltstiften, wegwerpfototoestellen of spuitbussen moet je openmaken om er achter te komen. Soms is dat gevaarlijk, soms word je er vies van, maar interessant is het altijd.

Vandaag onderzoeken we hoe de strepen ontstaan in tandpasta-met-strepen. Zelf denk je waarschijnlijk dat de pasta net zo in de tube zit als-ie eruit komt. Maar dat kan natuurlijk niet, want als je in de tube knijpt knijp je alles door elkaar. Dat wordt een rommeltje.

Toen ze zestig jaar geleden voor het eerst die strepen gingen maken begrepen ze dat ook. Daarom bedachten ze een slimme truc voor de strepen. Hoe slim kun je zien als je een tube kindertandpasta van Prodent open knipt. Die met Spongebob of Mega Mindy. De tube zit vol met blauwe tandpasta, maar vlak achter de tuit zit een klodder witte pasta. Als je de blauwe pasta naar buiten knijpt wordt er door gaatjes in een buisje steeds een beetje witte pasta meegeperst. Zo gaat het altijd goed.

Maar knip nu eens een tube Aquafresh open, of een tube Oral-B 3D White Glamour. Je gelooft het niet, maar daar zitten de gekleurde strepen wel al helemaal door de tandpasta heen. En toch wordt het geen rommeltje. Het zit hem in de moderne tubes, die zijn veel steviger en veerkrachtiger dan die van vroeger.

Welk gereedschap heb je nodig:

Een schaar.