Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van der Laan blijft in Amsterdam, maar voorziet ministerpost voor Asscher

Foto Hollandse Hoogte / Arthur Vriend

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is bang dat zijn partijgenoot en wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher naar Den Haag vertrekt als de PvdA in de regering komt. Dat zei hij vandaag tegen stadszender AT5.

Van der Laan, minister in het laatste kabinet-Balkenende, sloot uit dat hij zelf weer minister wordt, en zei daarbij dat het vertrek van Asscher “helemaal niet fijn” zou zijn voor de hoofdstad, maar hij denkt dat de kans zeker bestaat:

“Iedere partij die nu in de regering mag komen, moet het allerbeste in het veld brengen wat hij heeft. En ik durf wel te zeggen dat Lodewijk Asscher behoort tot het allerbeste.”

Van der Laan zei ook dat Samsom hem niet hoeft te bellen, mochten de sociaaldemocraten weer gaan regeren. Hij wil zijn termijn als burgemeester, die loopt tot 2016, afmaken:

“Ik roep al twee jaar: als je dit doet, doe je het voor zes jaar. Woord is woord. Samsom hoeft mij niet te bellen.”

VVD en PvdA gaan het proberen

De PvdA werd bij de verkiezingen van woensdag met 38 zetels de tweede partij. Zowel partijleider Diederik Samsom als Mark Rutte, die met zijn VVD 41 zetels veroverde, vertelde de door de Kamer aangestelde verkenner Henk Kamp vrijdag dat onderzocht zou moeten worden of een kabinet met VVD en PvdA mogelijk is.

Asscher zelf wilde de donderdag voor de verkiezingen bij Nieuwsuur niet speculeren over de vraag of hij in zou zijn voor een post als staatssecretaris of minister.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.