Talibaan claimen aanslag NAVO-basis prins Harry

Prins Harry bij een Apache-helikopter op de NAVO-basis in Afghanistan. Foto AFP/John Stillwell

De Talibaan hebben vanmiddag de aanslag geclaimd die gisteravond plaatsvond op het NAVO-basiskamp Bastion in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand, waar de Britse prins Harry zich bevindt. Bij de aanslag kwamen twee Amerikaanse mariniers om het leven en vielen diverse gewonden.

De Talibaanstrijders meldden volgens persbureau AP dat de aanslag, die gisteravond iets na tien uur plaatsvond, een protestactie is tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Reden dat dit basiskamp het doelwit was, is dat de Britse prins Harry er gestationeerd is. Hij was op het moment van de aanval aanwezig op de basis, maar bleef ongedeerd. De Talibaan hebben gemeld de prins om het leven te willen brengen.

De daders gebruikten volgens de NAVO lichte wapens en mortiergranaten en beschadigden meerdere toestellen op de luchtmachtbasis. Achttien Talibanstrijders zijn bij de actie gedood door de NAVO-militairen, een militant raakte gewond en is inmiddels vastgezet.

Ondanks de schade heeft de aanval geen invloed op de operaties die de NAVO in het gebied uitoefent. Er is inmiddels wel een onderzoek naar het incident ingesteld.

Prins Harry ingezet als piloot

De Britse prins arriveerde vorige week bij het kamp om er vier maanden te blijven. Hij gaat aan de slag als piloot van een Apache-helikopter van het Britse leger. Zijn taak is om rebellen te doden met Hellfire-raketten en een zwaar machinegeweer.

Het is de tweede keer dat hij in Afghanistan dient. In 2007 was hij ook al voor tien weken in Helmand, maar werd toen teruggehaald toen dit in de media uitlekte. Harry is het eerste lid van de Britse Koninklijke Familie die actief deelneemt aan de strijd sinds zijn oom prins Andrew in de Falklandoorlog vocht. Tijdens die oorlog werd hij ingezet als piloot.

In februari rondde prins Harry een intensieve training van 18 maanden af tot Apache-piloot die hij volgde in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het ministerie van Defensie noemde de risico’s voor de Apache-luchtmacht en personeel ‘klein’.

Twee NAVO-soldaten gedood door AFghaanse agent

Een AFghaanse man, waarschijnlijk een politie-agent opende eerder vandaag het vuur op NAVO-krachten in het zuiden van het land. Twee medewerkers van de NAVO kwamen daarbij om. Bij interne aanslagen zijn dit jaar al 47 NAVO-soldaten omgekomen.

Film leidt tot explosie van woede in moslimlanden

De film Innocence of Muslims leidde afgelopen week tot een explosie van woede in de islamitische wereld. In de Libische stad Benghazi kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven bij een raketaanval van moslimextremisten. Gisteren gingen in veel islamitische landen boze moslims de straat op om te protesteren tegen de film. Daarbij vielen doden en veel gewonden.