Nieuwe VN-gezant voor Syrië heeft eerste ontmoeting met Assad

Brahimi afgelopen donderdag bij zijn aankomst in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, de Algerijnse topdiplomaat Lakhdar Brahimi, heeft vanochtend in Damascus voor het eerst gesproken met de Syrische president Assad. Brahimi zei na afloop dat de crisis in Syrië “een bedreiging voor de wereld” is.

Brahimi arriveerde donderdag in de Syrische hoofdstad voor zijn eerste bezoek aan het land. De Algerijn volgde vorige maand Kofi Annan op als VN-gezant voor Syrië. Brahimi zei eerder dat het voor hem “bijna onmogelijk” is vrede in Syrië te bewerkstelligen, maar dat hij desalniettemin zijn best zal doen het geweld in het land te laten verminderen.

Het is crisis in Syrië sinds er in maart vorig jaar een volksopstand uitbrak tegen het regime van president Assad. Het Syrische leger sloeg de protesten sindsdien met harde hand neer. Bij confrontaties tussen gewapende opstandelingen en het regime zijn sinds het begin van de opstand tienduizenden mensen om het leven gekomen.

‘Gevechten in Syrië eisen meer dan honderd levens’

Op de achtergrond van het bezoek van Brahimi ging het geweld ook de afgelopen dagen door. Volgens het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten kwamen gisteren bij gevechtshandelingen minstens 132 mensen om het leven, onder wie honderd burgers. Dit soort berichten kunnen niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd omdat Syrië nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat.

Brahimi, die gisteren al sprak met vertegenwoordigers van verschillende oppositiegroepen, heeft eerder gezegd dat hij het als zijn belangrijkste taak ziet de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad op één lijn te krijgen als het gaat om Syrië. Ook riep hij president Assad op om in te zien dat veranderingen in Syrië noodzakelijk zijn.