Miljoenentekort bij scholen Enschede - steun gemeente nodig

Een techniekles voor meisjes op de financieel in problemen verkerende Scholingsboulevard in Enschede. Foto Hollandse Hoogte / Herman Engbers

De gemeente Enschede moet 4,8 miljoen euro steken in de Scholingsboulevard, een samenwerkingsverband van drie scholen, om te voorkomen dat de corporatie failliet gaat. In dat geval zou het onderwijs van 1.600 leerlingen gevaar lopen. Drie miljoen euro is nodig voor de exploitatie van het gebouw, 1,8 miljoen om een van de deelnemende scholen overeind te houden, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Volgens wethouder Jeroen Hatenboer is het “onvermijdelijk” dat de gemeente bijspringt, omdat bij een faillissement de kosten veel hoger zullen zijn. “De toekomstscenario’s over de leerlingengroei, waren niet realistisch. Het gat in de begroting dat daardoor is ontstaan, moet gedicht worden.” De gemeenteraad wil eerst een eigen onderzoek doen naar de situatie voordat ze akkoord gaat met het noodplan.

De Scholingsboulevard ontstond in 2008 als een samenwerkingsverband tussen twee vmbo-scholen – het Bonhoeffer College en het Stedelijk Lyceum in Enschede – en het ROC Twente. Het idee was dat leerlingen op één locatie les zouden krijgen. De overgang tussen vmbo en mbo moest worden versoepeld.

Concept ‘Nieuwe Leren’ bleek niet te werken

Voor de nieuwe corporatie werd een fraai gebouw neergezet, in de vorm van een vliegende schotel. De leerlingen zouden onderwezen worden volgens de filosofie van het ‘Nieuwe leren’, waarbij ze zelf hun weg mochten vinden in de lesstof en het gebouw. Al snel bleek dat dit niet werkte, maar om meer traditioneel les te kunnen geven, waren aanpassingen aan het gebouw nodig.

De plannen voorzagen 2.600 leerlingen voor 2010; het werden er 1.600. Het Stedelijk Lyceum, dat al met een schuld aan de samenwerking begon, is hierdoor nog verder in de problemen gekomen. Het Bonhoeffer College weigert een groter deel van de kosten op zich te nemen. De voorzitter van de stichting die deze school bestuurt, gaf aan dat hij de stekker uit de corporatie trekt als de gemeente niet bijspringt.

Wethouder Hatenboer denkt dat de schoolbesturen te ambitieus zijn geweest, maar wil niet alle verantwoordelijkheid bij hen leggen:

“Wij zijn in de gemeenteraad indertijd met alle plannen akkoord gegaan.”