Hoogleraren willen geschrapt worden als co-auteur van artikel

Het komt zelden voor: twee hoogleraren willen geschrapt worden als co-auteur van een wetenschappelijk artikel. Het artikel bevat volgens de hoogleraren onzorgvuldigheden, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Maastricht (UM), heeft samen met zijn Amerikaanse collega Richard McNally (Harvard University) een brief gestuurd aan het wetenschappelijk tijdschrift Memory: ze verzoeken hun namen te schrappen als co-auteurs van een artikel waarvan de Rotterdamse universitair hoofddocent psychologie Elke Geraerts eerste auteur is. Het artikel, uit 2008, bevat volgens hen onzorgvuldigheden, die Geraerts niet wil rechtzetten.

Het komt zelden voor dat wetenschappers proberen om hun co-auteurschap van een artikel in te trekken. Merckelbach noemt het “bepaald geen makkelijke procedure”.

‘Enige onzorgvuldigheid bij verwerking van data’

Geraerts schreef het artikel, over de herinneringen van slachtoffers van seksueel misbruik, toen ze nog in Maastricht werkte. In 2009 kregen de co-auteurs twijfels over de manier waarop ze de data voor dit artikel had verwerkt, en ook de data van een ongepubliceerd manuscript (dat was door een ander wetenschappelijk tijdschrift afgewezen). Na een klacht van de co-auteurs stelde de UM een integriteitsonderzoek in. Geraerts werkte toen al in Rotterdam. De onderzoekscommissie concludeerde begin 2010 dat geen sprake was van “manipulatie van onderzoeksgegevens”, wel van “enige onzorgvuldigheid” bij de verwerking van de data.

De co-auteurs hebben vervolgens geprobeerd samen met Geraerts een correctie of addendum te maken voor het artikel in Memory. Geraerts heeft dit altijd geweigerd, omdat de commissie met haar uitleg tevreden was. En “de commissie heeft goed onderzoek geleverd”, zegt ze nu. De UM vond een correctie evenmin nodig. De co-auteurs hebben nu Memory op de hoogte gesteld van de zaak; de uitgever van Memory laat weten de zaak te zullen onderzoeken.

Volgens Gerard Mols, tot voor kort rector magnificus in Maastricht en verantwoordelijk voor het integriteitsonderzoek, vallen de conclusies van de integriteitscommissie in een “grijs gebied” tussen “het klopt niet helemaal” en fraude. Hij heeft Geraerts voor de slordigheden niet berispt of gestraft, want, zegt hij: “Ik heb geen zeggenschap over personeel dat niet bij mij in dienst is.”