Gambia stopt reeks executies na felle internationale kritiek

President Jemmeh in november nadat hij zijn stem had uitgebracht in internationaal bekritiseerde verkiezingen. Foto AFP

Gambia stopt voorlopig met het executeren van gevangenen die in de dodencel zitten. Dat heeft de president van Gambia, Yahya Jammeh, vanmiddag bekendgemaakt. Het besluit komt na forse internationale kritiek op de negen executies die sinds augustus in het land werden voltrokken.

President Jammeh maakte vorige maand wereldkundig dat hij de dodencellen in zijn land wilde vrijmaken en daarvoor zouden 47 terdoodveroordeelden geëxecuteerd moeten worden. Volgens Jammeh was dit nodig omdat criminelen in zijn ogen “hun verdiende loon” moeten krijgen. Het plan om tientallen executies uit te voeren kon direct rekenen op felle kritiek van mensenrechtenorganisaties.

De executies van de negen gevangenen waren de eerste executies in het toeristische Gambia in 27 jaar tijd. Hoewel president Jammeh over criminelen sprak, ging het volgens mensenrechtenorganisaties vooral om politieke gevangenen die geen eerlijk proces hadden gehad. De Afrikaanse Unie had Gambia gedreigd met sancties als de reeks executies niet zou worden gestopt.

‘Als criminaliteit stijgt, wordt moratorium opgeheven’

Gambia waarschuwde vanmiddag echter dat het moratorium op executies van tijdelijke aard kan zijn. In de verklaring van de president staat dat er geen executies meer in het land zullen worden uitgevoerd als de criminaliteit in Gambia gaat dalen. Als de criminaliteit echter stijgt, wordt het moratorium automatisch opgeheven, aldus de regering.

De oppositie in Gambia heeft het ondertussen helemaal gehad met het regime van president Jammeh en is van plan een regering in ballingschap te gaan vormen in buurland Senegal. De regering in ballingschap zal tot doel hebben de “dictatuur” van Jemmeh ten val te brengen, aldus een oppositieleider.


View Larger Map