Wat een voordeel, om Marokkaans te zijn

Succesvolle Nederlanders en Belgen van Marokkaanse afkomst: er zijn er genoeg. Fotograaf Otto Snoek portretteerde er veertien voor een expositie in Rotterdam. Waarom? Waarom niet.

De Nederlandse modeontwerper Hakim Jouahri (34) runt een modehuis in Casablanca waar de markt nog lang niet verzadigd is.
De Nederlandse modeontwerper Hakim Jouahri (34) runt een modehuis in Casablanca waar de markt nog lang niet verzadigd is.

Ontwerpster Siham Tib (30) heeft in Nederland en buitenland succes met haar op Marokko geïnspireerde jurken.

Dressuurruiter Yessin Rahmouni (27) uit Haarlem kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen en kwam uit voor Marokko.

Hoda Hamdaoui (38) is hoofdredacteur van HODA, een lifestyle magazine voor de Marokkaans-Nederlandse vrouw.

Bioloog Said Elamroui (38) organiseert individuele en familiereizen voor Nederlanders die Marokko willen ontdekken.

Architect Samir Bantal (35) heeft een eigen bureau in Amsterdam en projecten in Marokko.

Modeontwerper Hakim Jouahri (34) heeft een eigen modehuis in Casablanca.

Fotograaf Otto Snoek heeft ze geportretteerd. Op verzoek van Kosmopolis Rotterdam. Veertien Nederlanders en Belgen die geen last hebben van hun Marokkaanse oorsprong, maar die juist gebruiken.

Morgenavond wordt de tentoonstelling Rue du Maroc op het Schouwburgplein in Rotterdam geopend en zijn de beeldverhalen te bekijken in acht installaties: enorme goudkleurige lantaarns waar bezoekers omheen kunnen lopen om de foto’s te zien.

Het zijn geslaagde Marokkanen. Daar zijn er talloze van, maar ze worden zelden belicht met grote lantaarns. Vaker horen we over de niet-geslaagde Marokkanen, vaker nog over de lastpakken. En over Marokkanen die verscheurd worden omdat ze „in twee verschillende werelden” leven.

Deze Marokkaanse Nederlanders balanceren al lang niet meer tussen die twee werelden. Beide werelden zijn van hen. Ze voelen zich aan beide kanten thuis.

Migratieachtergrond als voordeel in plaats van nadeel. Dat is het verhaal van de tentoonstelling. En waarom niet? Welke Nederlandse jongvolwassene spreekt bijvoorbeeld vloeiend twee of drie talen naast het school-Frans en school-Engels?

Abdelbasset Zaghdoud (40) werd altijd Bas genoemd door zijn vrienden, hij voelde zich meer Nederlander dan Marokkaan. Marokko was het land van zijn ouders. Ruim tien jaar geleden merkte hij dat hun Marokko ook deel van hem is. En dat je daar best iets mee kan doen. Inmiddels adviseert hij over vastgoed, toerisme en duurzaam ondernemen in Marokko.

Yessin Rahmouni kreeg van de ouders van Grand Prix-ruiter Tommie Visser dezelfde kansen als hun eigen zoon. Daardoor kon hij zich ontwikkelen tot topruiter. Zijn paard Floresco kreeg hij weer van de dochter van de Marokkaanse koning.

Of neem het theatergezelschap Borrelnootjez, drie Marokkaans-Nederlandse twintigers uit Oss, Veghel en Gemert die Turken, Surinamers, Nederlanders en Marokkanen genadeloos persifleren. Ze maken grappen om tegenstellingen bespreekbaar te maken en zijn geweldig populair, vooral onder jongeren.

Opvallend is ook wat we níet zien op de expositie. Niets over de islam. Voor de succesvolle tweede generatie Marokkanen is het geloof belangrijk al leeft niet iedereen daar even strikt naar. En het zou best kunnen dat juist de islam een rol heeft gespeeld bij hun succes in Nederland, België en Marokko. Het leert je een zekere mate van discipline. Als moslim hoor je bij een groep. Het geloof geeft innerlijke rust en richting.

En dan ontbreekt er nóg iets. De vraag die succesvolle Marokkanen áltijd wordt gesteld. Namelijk waarom zij de minder geslaagde (of soms ronduit mislukte) Marokkaans-Nederlandse jongens niet helpen, de les lezen, opvoeden, aanspreken.

Waarom doen jullie niks?

Ze kunnen er kort over zijn:

Stel, in úw stad zet een groep Nederlandse jongens de boel op stelten. Ze zijn grof en onbeleefd tegen de buurtbewoners en een deel blijkt ook nog crimineel. Wat doet u? Stapt u op ze af om ze de les te lezen? Of om hen voor te leven hoe het wél moet?

Nou?

Rue du Maroc. Te zien van 15 september tot 14 oktober op het Schouwburgplein in Rotterdam.