Virus in gloednieuwe computers uit China

Microsoft zegt een nieuwe vorm van cybercrime te hebben ontdekt, waarbij een softwareprogramma dat al bij de fabricage in China in een computer wordt verstopt, allerlei gevoelige persoonlijke gegevens kan registeren. Die wordt dan doorgespeeld naar criminelen die de gegevens kunnen gebruiken om bankrekeningen leeg te halen of bedrijfsinformatie te verzamelen.

Deze nieuwe bedreiging komt van een virus dat Nitol wordt genoemd. Het programma activeert zichzelf zodra de koper zijn nieuwe computer aanzet, ook als er nog geen andere programma op zijn aangebracht. Op afstand kunnen daarna ook de microfoon en de camera van de computer worden aangezet, waardoor allerlei gevoelige informatie kan worden verzameld.

Volgens Microsoft is het virus in sommige fabrieken in China tijdens de fabricage in computers verstopt. Het Amerikaanse bedrijf kocht in China tien nieuwe desktops en tien laptops. Vier daarvan bleken besmet te zijn. Microsoft onthulde deze informatie als onderdeel van een juridische actie tegen de Chinese eigenaar van het webdomein 3322.org. Die site speelt al zeker vier jaar een rol in cybercriminaliteit, en nu ook bij het Nitolvirus.