Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Bijna zeventig Shell-tankstations plat door protestactie Greenpeace

Dit is een foto van een Greenpeace-actie in Praag, Tsjechië, gisteren. De actievoerders droegen daar ijsbeerpakken. In Nederland zijn vanaf 4.00 uur vanochtend ruim vijftig Shell-tankstations platgelegd.
Dit is een foto van een Greenpeace-actie in Praag, Tsjechië, gisteren. De actievoerders droegen daar ijsbeerpakken. In Nederland zijn vanaf 4.00 uur vanochtend ruim vijftig Shell-tankstations platgelegd. Foto Reuters / David W. Cerny

Bij bijna zeventig Shell-tankstations in Nederland kun je vanochtend niet tanken. Ze zijn platgelegd door Greenpeace, dat boos is omdat Shell afgelopen zondag begon met olieboringen in het Noordpoolgebied.

Onder meer op tankstations bij Breukelen, Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort voorkomen tientallen actievoerders sinds 4.00 uur vanochtend dat automobilisten benzine en diesel kunnen kopen. Ze hebben de vulpistolen met sloten aan elkaar vastgemaakt. Ook delen de actievoerders flyers uit over de effecten van de boringen.

Rond 6.30 uur liet een woordvoerder van Greenpeace aan persbureau Novum weten dat 53 tankstations waren geblokkeerd. Even voor 8.00 uur waren dat er 67, meldde AT5. Naar verwachting duurt de bezetting van de tankstations nog tot in de middag.

“Het is de bedoeling vandaag zoveel mogelijk tanktations van Shell stil te leggen.”

Volgens de actievoerders is het ‘volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie’. De boringen kunnen volgens Greenpeace ‘desastreus’ uitpakken in het kwetsbare gebied.

‘Onveilige en respectloze’ actie

Shell is vanzelfsprekend niet blij met de actie: het is ‘onveilig en respectloos’, zegt een woordvoerder tegen AT5.

“Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden. Greenpeace heeft het recht om het met ons oneens te zijn, maar wij zijn bang dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.”

Hier een kaartje met alle tankstations die platgelegd zijn.