Verkenner moet SP wegmasseren

VVD-prominent Henk Kamp verkent de mogelijkheden voor een nieuw kabinet. De VVD wil samen met de PvdA, zonder de SP. Samsom kan die stap nu nog niet zetten.

Nederland, Den Haag, 14-09-2012. Foto Maarten Hartman. Eerste dag voor Minister Kamp als verkenner. Samson verlaat het gebouw van de Tweede Kamer na zijn gesprek met Kamp in het gebouw van de Eerste Kamer.
Nederland, Den Haag, 14-09-2012. Foto Maarten Hartman. Eerste dag voor Minister Kamp als verkenner. Samson verlaat het gebouw van de Tweede Kamer na zijn gesprek met Kamp in het gebouw van de Eerste Kamer.

Hoe wordt de SP op een voor de PvdA prettige manier uit de formatie gemanoeuvreerd?

Dat is voor de komende week één van de centrale vragen op het Binnenhof. VVD-leider Mark Rutte ging vanmorgen als eerste op bezoek bij verkenner Henk Kamp. Na afloop had hij twee belangrijke mededelingen: de VVD wil dat een kabinet wordt onderzocht waar „ten minste” VVD en PvdA deel van uitmaken. En: de SP daar nog bij laten aanschuiven wil de VVD niet.

Precies die opmerking biedt PvdA-leider Diederik Samsom de mogelijkheid om afscheid te nemen van de SP. Maar nu nog niet: Samsom ging na Rutte op bezoek bij Kamp en liet weten met de de VVD én de SP te willen onderhandelen. Uiteindelijk zal hij moeten zeggen dat voor de VVD een coalitie met SP onaanvaardbaar is.

SP-leider Roemer zelf probeerde het Samsom al lastig te maken. Hij zei na een gesprek bij Kamp een voorkeur te hebben voor een centrumlinks kabinet, bestaande uit PvdA, SP, CDA en D66. PvdA-leider Samsom moet volgens hem vasthouden aan het ‘linkse blok’ van PvdA en SP, dat samen 53 zetels heeft.

Met de benoeming van Kamp kwam voor het eerst een kabinetsformatie op gang, zonder dat de koningin een rol speelt. Na een kort gesprek van alle lijsttrekkers bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet werd besloten dat de VVD-minister de eerste verkenningsronde doet. Kamp begon vanmorgen met gesprekken met de fractievoorzitters. Voordat de nieuwe gekozen Kamer donderdag debatteert over de verkiezingsuitslag brengt hij verslag uit. Dan zal de Tweede Kamer één of meerdere informateurs aanwijzen. Samsom heeft een voorkeur voor twee informateurs, een VVD’er en PvdA’er.

Dat de VVD voor het eerste deel van de formatie juist Henk Kamp naar voren heeft geschoven is niet zonder betekenis. Hij heeft een rechts profiel. In de campagne zette de VVD hem nog in voor een venijnige aanval op SP-leider Emile Roemer. „Zielig”, zei hij over de uitspraak van Roemer, dat die na de verkiezingen hoopte op te bouwen wat er in de afgelopen 25 jaar is afgebroken. Kamp is iemand die goed compromissen kan sluiten. Met de PvdA sloot hij dit jaar een akkoord over een hogere pensioenleeftijd.

Geert Wilders liet Kamp weten dat er een kabinet met de winnaars moet komen. Na afloop zei hij „keihard” oppositie te gaan voeren.