Verkenner moet SP wegmasseren

De CDA-fractie in de Eerste Kamer zal wetsvoorstellen van een kabinet van VVD en PvdA niet automatisch en om „pure en enge partijpolitieke redenen” dwarsbomen. Het CDA zal volgens drie vooraanstaande senatoren wetsvoorstellen van zo’n coalitie, net als bij andere kabinetten, zuiver staatsrechtelijk beoordelen.

Met deze opstelling van de CDA-fractie laten de senatoren ruimte aan VVD en PvdA om zonder christen-democraten een coalitie te vormen. Zo’n coalitie van de twee winnaars van de verkiezingen zou geen meerderheid in de senaat hebben. Vanochtend benadrukte VVD-leider Mark Rutte dat het belangrijk is daar wel „draagvlak” te hebben.

De CDA-senaatsfractie heeft dinsdag, een dag voor de verkiezingen, nog vergaderd over de mogelijkheid van een kabinet zonder meerderheidssteun in de Eerste Kamer. „Wij zijn er om goede wetten te maken”, zegt vicevoorzitter van de fractie Hans Franken. „Wij zijn niet aan een regeerakkoord gebonden en zullen elk voorstel op zijn merites beoordelen.”

Binnen het CDA, en ook binnen de senaatsfractie, bestaan twijfels over eventuele deelname aan een kabinet. Zo is senator René van der Linden openlijk tegen. De partij heeft voor de vijfde keer op rij verkiezingen verloren en is met dertien zetels nog nooit zo klein geweest. Tegelijkertijd is het CDA traditioneel een bestuurderspartij. Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn anderen nu „aan zet” om een coalitie te vormen.

Ook bij VVD en PvdA klinken geluiden dat zonder meerderheidssteun in de senaat kan worden geregeerd. Oud-minister Pieter Winsemius (VVD): „De Eerste Kamer is alleen een probleem als die zich misdraagt. Dat kunnen ze maar een paar keer doen.” Ook PvdA’er Willem Vermeend vindt het ontbreken van een senaatsmeerderheid „geen groot probleem”.

VVD en PvdA hebben een meerderheid van 79 zetels in de Tweede Kamer, maar zijn in de senaat in de minderheid. „Ik wil geen pure of enge partijpolitiek zien”, onderstreept senator Van der Linden. „Wij zijn er voor staatsrechtelijke toetsing.”