Uitgelicht

Film

Boot Camp (Christian Duguay, 2008, VS/CAN). Povere thriller over meedogenloos heropvoedingskamp voor onhandelbare tieners op tropisch eiland. Met Mila Kunis, Gregory Smith. Net5, 20.30-22.30u.

Knight and Day (James Mangold, 2010, VS). Mix van romantische komedie en actiefilm, bedoeld als vehikel voor Tom Cruise en Cameron Diaz. Cruise is intrigerend als charmante kruising tussen vechtrobot, psychopaat en geheim agent. Hij is dol op motorrijden en kekke poses aannemen op wankele objecten. De geiligheid waarmee hij dat doet grenst aan zelfparodie. En Cameron Diaz is ook net niet meer geloofwaardig als automonteur annex dom blondje. Er is een plotje met een superbatterij en er zijn Spaanse wapenhandelaren die daar de hand op willen leggen. SBS6, 20.30-22.50u.

One Fine Day (Michael Hoffman, 1996, VS). Beetje lusteloze romantische komedie over de druk-druk-druk-generatie van de jaren negentig. Michelle Pfeiffer als werkende gescheiden moeder en George Clooney als gescheiden vader met een Peter Pan-complex.RTL8, 20.30-22.40u.

Irina Palm (Sam Garbarski, 2007, B/D/LUX/GB/F). Mal kitchen sink drama voert het voormalige sixties-icoon Marianne Faithfull ten tonele als een mollige, goedmoedige oma. Om de operatie van haar doodzieke kleinzoon te bekostigen gaat ze werken in de louche nachtclub van Joego Mikky (gespeeld door vaste Kusturica-acteur Miki Manoljovic). Binnen de kortste keren is ze de hand job-koningin van Soho (in haar eigen woorden: the wanking widow). Alleen al de gelaatsuitdrukkingen van Faithfull maken de film de moeite waard. Canvas, 21.10-22.50u.

Scarface (Brian de Palma, 1983, VS). Remake van Howard Hawks’ film uit 1932 is een barokke en gewelddadige gangster-opera waarin Al Pacino in het Florida van de jaren tachtig uitgroeit tot onderwereldkoning en ten onder gaat aan overmoed, cokeverslaving en incestueuze liefde voor zijn zusje. Ook met Michelle Pfeiffer.RTL7, 22.00-01.20u.

American Gigolo (Paul Schrader, 1980, VS). Derde speelfilm van door calvinistisch zondebesef geobsedeerde scenarist van Taxi Driver. Thriller en love story komen samen om de zondige held – Hollywood-gigolo Richard Gere – verlossing te brengen. Ook met Lauren Hutton, Nina van Pallandt. Eén, 23.20-01.10u.

Informatief

Melk en honing. Anne-Mar Zwart en Herman Wegter gaan het land in om mensen te bezoeken die het roer hebben omgegooid en hun bestaan op een gezonde en/of duurzame manier inrichten. Vanavond een bezoek aan een van de grootste daktuinen van Europa en het plukken van wilde paddestoelen.Ned.2, 19.25-19.55u.

Zembla: Uw hypotheek als melkkoe. Onderzoek naar de redenen waarom in ons omringende landen (Duitsland, België, Frankrijk) de hypotheekrente lager is dan in Nederland. Ned.2, 21.20-22.00u.

Into the Abyss. Documentaire van Werner Herzog over de doodstraf, in dit geval die van Michael Perry die samen met zijn tot levenslang veroordeelde medeplichtige Jason Burkett in 2001 een drievoudige moord pleegde in Texas. Herzog praat zowel met Perry en Burkett als met allerlei andere mensen die bij de zaak betrokken zijn, zoals familie van de daders en van de slachtoffers. Een onsentimenteel verhaal vol familietragedies, getraumatiseerde jeugd, verlossing, geloof en liefde. Disc.Ch., 22.00-00.00u.

Amusement

How to make it in America. Pilotaflevering van HBO-dramaserie over twee jongens die, ofschoon ze nu tegen de dertig lopen, niet erg opschieten met hun leven als volwassene. Met Bryan Greenberg als Ben en Victor Rasuk als Cam.Canvas, 20.35-21.10u.

Sport

EK Honkbal. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden.Ned.3, 23.10-23.35u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Rechtstreeks uitzending van concert in Muziekcentrum Vredenburg Leidse Rijn. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Carlo Rizzi, met Daniel Müller-Schott (cello) en Francien Schatborn (altviool), in Don Quixote, Serenade voor blazers en Suite ‘Die Frau ohne Schatten’, alle drie van Richard Strauss.Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden: EYE Filmcafé. Voortaan elke tweede vrijdag van de maand tussen tien en elf ’s avonds dit (’s middag in EYE opgenomen) filmmagazine, gepresenteerd door Lotje IJzermans, met Stine Jensen, Floortje Smit en Ronald Simons. Gasten vandaag: acteur Jeroen Willems en regisseurs Eddy Terstall en Robert Oey. Radio 6, 22.00-23.00u.