‘Toptalent moet ook de provincie in’

Drie voorstellingen van het ITs-festival gaan gezamenlijk op tournee. „Zo kan het publiek een nieuwe lichting makers ontdekken.”

Een beeld uit ‘TickleMePink’, een van de drie genomineerde voorstellingen voor The Best of ITs on Tour
Een beeld uit ‘TickleMePink’, een van de drie genomineerde voorstellingen voor The Best of ITs on Tour

Hij weet niet goed wat hem overkomt. „Ik word gebombardeerd met e-mailtjes over praktische zaken, over decor, techniek, en alles wat ik moet regelen.” Acteur/theatermaker George Tobal gaat vanaf vandaag op een strak begeleide theatertournee met zijn solo Vertreksvergunning (2011).

Tobal (26) is geselecteerd voor het nieuwe talentontwikkelingsprogramma The Best of ITs on Tour, een initiatief van Via Rudolphi en het Internationaal Theaterscholen Festival (ITs). Drie voorstellingen van pas afgestudeerde makers reizen als ‘minifestival’ een maand lang langs theaters. De première van de eerste editie is morgen in de Toneelschuur in Haarlem.

Nu de rijkssubsidie voor 21 landelijke productiehuizen in 2013 wegvalt, bestaat er behoefte aan nieuwe podia voor pas afgestudeerd talent, constateerden ITs-directeur Jacqueline van Benthem en impresario/theaterproducent Marie-Anne Rudolphi. Dus bedacht Rudolphi deze nieuwemakerstournee, naar voorbeeld van The best of IDFA on tour. „Eén zo’n afstudeervoorstelling alleen heeft nog niet genoeg cachet voor een tournee”, aldus Rudolphi, „daarom bedachten we dit kader. Met drie voorstellingen, een host, een inleiding en een nagesprek. Informatief en feestelijk. Zo kan het publiek een nieuwe lichting makers ontdekken.”

Vooraf overlegde Rudolphi intensief met de deelnemende theaters, die natuurlijk onbekende makers in huis halen. Maar ze bleken enthousiast over de formule en het ITs-keurmerk. Rudolphi: „De afstudeervoorstellingen die op ITs te zien zijn, zijn al door de organisatie geselecteerd, en wij kiezen daar nog eens de drie besten van uit. Dat is wat de theaters in huis halen: het toptalent voor de toekomst – zo kondigen we ze ook aan. En daar bleek veel interesse voor te bestaan.”

Of het publiek ook komt, is natuurlijk een tweede. „Dat wordt spannend”, erkent Rudolphi. „We hebben een mooie trailer gemaakt en hopen op een beetje persaandacht. En de makers hebben daarin zelf ook een taak, die moeten via bijvoorbeeld Facebook hun achterban mobiliseren.”

In steden als Oss en IJmuiden zou dat lastiger kunnen worden. Maar beginnende makers moeten ook ‘de provincie in’, vindt Rudolphi. „Je maakt je werk voor een publiek, dus die kennismaking moet je ook aangaan. En ja, dan kan het zijn dat er in een theater een keer maar tien man publiek zit. Dat te ervaren, zo’n lege zaal, hoort er ook bij.”

Het financiële risico van de tournee ligt deels bij de deelnemende theaters: die betalen Via Rudolphi een uitkoopsom. Daarmee, plus subsidies van verschillende fondsen, zijn de kosten (circa 80.000 euro) gedekt. De makers ontvangen voor een maand „driekwart maandsalaris”, aldus Rudolphi. „We hopen ze volgend jaar een volledig salaris te kunnen betalen, maar daarvoor was nu nog niet genoeg geld.” Vanaf 2013 wordt Via Rudolphi, mede voor dit initiatief, vier jaar gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten.

Voor de makers is The Best of ITs on Tour vooral een kans om ervaring op te doen met wat er productioneel komt kijken bij een tournee. De tour geeft ze daarnaast gelegenheid extra voorstellingen te spelen, en het kan zijn dat ze ergens worden opgepikt: Rudolphi nodigt programmeurs en schouwburgdirecteuren uit om te komen kijken.

Mooi, vindt George Tobal. „Ik kom niet uit Nederland, dus ik ken in de sector nauwelijks iemand. Het is geweldig dat ik op deze manier mijn visitekaartje af kan geven. Maar het belangrijkste vind ik dat ik mijn voorstelling kan spelen, want dat is wat ik het liefste doe. Veel liever dan voor meer geld in een café werken.”

Dat geldt ook voor Fleur van den Berg (30), die werd geselecteerd met haar mimevoorstelling Gaan. „Ik heb geen hoge verwachtingen van de kansen die zich dankzij deze tournee zullen voordoen. Je moet hoe dan ook keihard werken, zeker in dit klimaat. Maar dat ik mijn voorstelling kan blijven spelen, en dat meer mensen die zullen gaan zien, dat is te gek. Dat Via Rudolphi iets in ons ziet, en ons over het voetlicht wil brengen bij een groter publiek, in die erkenning schuilt voor mij de waarde.”

The Best of ITs on Tour, première 15/9, Toneelschuur Haarlem. Inl: www.viarudolphi.nl