Teken van leven van verdwenen Xi Jinping

Er lijkt weer iets vernomen te zijn van de al dagen vermiste Chinese vice-president Xi Jinping.

Peking. Hij is reeds dertien dagen zoek, maar opeens was er gisteren een soort teken van leven van de Chinese vice-president Xi Jinping. Terecht is hij echter nog steeds niet.

Gisteren maakte een politiek commentator namens zijn familie bekend dat de vice-president goed herstelt van „gezondheidsproblemen”. En woensdagavond laat stuurden staatsmedia een boodschap de wereld in waarin Xi Jinping werd genoemd. Het ging om een condoleance aan het adres van de familie van een overleden veteraan van de Communistische Partij.

De tot voor kort voor de presidentszetel getipte Xi werd geciteerd, maar dat was het dan ook wel. De quote werd niet direct opgetekend uit Xi’s mond maar aan hem en president Hu Jintao toegeschreven.

Peking doet geen enkele mededeling over het welzijn of de verblijfplaats van de 59-jarige. Sinds hij begin vorige week van de radar verdween doen geruchten de ronde over gezondheidsproblemen. Die variëren van een hartinfarct tot een zwemblessure. Het was de verwachting dat Xi volgende maand benoemd zou worden tot nieuwe partijleider en in maart het presidentschap op zich zou nemen.

Hij is sinds 1 september niet meer in het openbaar gezien maar de geruchtenmolen kwam pas op gang toen hij vorige week afspraken met Hillary Clinton en de premier van Singapore liet schieten. Reuters