Staat Soedan steunt oproep tot protest

In Soedan hebben door de regering gesteunde islamitische geleerden de gelovigen opgeroepen om vandaag na het Vrijdaggebed massaal de straat op te gaan. Woensdag had al een klein protest plaats bij de Amerikaanse ambassade. Het fundamentalistische regime van president Omar Hassan al-Bashir is bepaald geen vriend van de Verenigde Staten, die hem van genocide beschuldigen in Darfur. De protesten zullen ook tegen Duitsland zijn gericht, omdat Berlijn volgens het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken vorige maand een ultrarechts protest toestond waarbij spotprenten van de profeet Mohammed werden meegedragen. Het is de bedoeling dat de marsen vreedzaam zijn, maar zoiets loopt snel uit de hand. Zeker omdat sommige radicale geestelijken hebben opgeroepen tot een aanval op de twee ambassades.