Senaatsfractie CDA wil plannen kabinet PvdA en VVD niet dwarsbomen

De Eerste Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De CDA-fractie in de Eerste Kamer is niet van plan wetsvoorstellen van een eventueel nieuw kabinet van VVD en PvdA te dwarsbomen om “pure en enge partijpolitieke redenen.” Dat is te lezen in NRC Handelsblad vandaag. VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid in de Senaat.

Het CDA is volgens drie vooraanstaande senatoren van plan wetsvoorstellen van een PvdA en VVD-coalitie zuiver staatsrechtelijk te beoordelen, net als zij doet bij andere kabinetten. Politiek redacteur Freek Staps schrijft:

De CDA-senaatsfractie heeft dinsdag, een dag voor de verkiezingen, nog vergaderd over de mogelijkheid van een kabinet zonder meerderheidssteun in de Eerste Kamer. Vicevoorzitter van de fractie, Hans Franken, zegt: “Wij zijn er om goede wetten te maken. Wij zijn niet aan een regeerakkoord gebonden en zullen elk voorstel op zijn merites beoordelen.”

Binnen het CDA twijfels over deelname aan kabinet

Door deze opstelling van de CDA-Senaatsfractie lijkt er ruimte te ontstaan voor de VVD en PvdA om zonder het CDA een coalitie te vormen.

Vanochtend benadrukte VVD-leider Mark Rutte dat het belangrijk is in de Eerste Kamer wel “draagvlak” te hebben.

Dat de CDA-senaatsfractie ruimte laat om de eigen partij buiten de regering te houden, verrast niet echt. Redacteur Staps legt vandaag uit in de krant:

Binnen het CDA, en ook binnen de senaatsfractie, bestaan twijfels over eventuele deelname aan een kabinet. Zo is senator René van der Linden openlijk tegen. De partij heeft voor de vijfde keer op rij verkiezingen verloren en is met dertien zetels nog nooit zo klein geweest.

Tegelijkertijd is het CDA echter traditioneel een bestuurderspartij, schrijft Staps. Maar volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn anderen nu eerst “aan zet” om een coalitie te vormen.