Schimmenspel rond de makers van anti-islamfilm in Amerika

Een christelijke activist uit Californië zit kracht achter de film die nu in moslimlanden protest uitlokt. Hij heeft geen spijt, nu er doden vallen. „We wisten dat dit kon gebeuren.”

Steve Klein speaks to Reuters Television in Hemet, California in this still image taken from video September 12, 2012. Klein, a southern California man in the insurance business who described himself as a consultant and a spokesman - but not the film maker - for the controversial film "Innocence of Muslims", says he advised the director to go into hiding. Still image taken September 12, 2012. REUTERS/Reuters TV (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT)
Steve Klein speaks to Reuters Television in Hemet, California in this still image taken from video September 12, 2012. Klein, a southern California man in the insurance business who described himself as a consultant and a spokesman - but not the film maker - for the controversial film "Innocence of Muslims", says he advised the director to go into hiding. Still image taken September 12, 2012. REUTERS/Reuters TV (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT) REUTERS

De acteurs die in de Amerikaanse anti-islamfilm ‘Onschuld van moslims’ spelen hebben er spijt van, nu de Amerikaanse ambassadeur in Libië en andere Amerikanen zijn gedood bij protesten tegen de film. Maar de zelfverklaarde woordvoerder/adviseur van het project, Steven Klein, bepaald niet. „We begonnen hieraan in de wetenschap dat dit waarschijnlijk ging gebeuren.”

Klein is een rechtse, christelijke, anti-islamitische activist in Californië uit de hoek van bloggers Pamela Geller (Atlas Shrugged) en Robert Spencer (Jihad Watch), bewonderaars en politieke vrienden van Geert Wilders. „Heb ik bloed aan mijn handen”, vraagt hij in een gefilmd interview op Youtube. „Heb ik deze man gedood? Als iemand bloed aan zijn handen heeft, dan wijs ik naar Hillary Clinton en het ministerie van Buitenlandse Zaken wegens grove onachtzaamheid omdat ze de ambassadeur niet hebben beschermd.”

In de film wordt de profeet Mohammed verbeeld als een biseksuele pedofiel en een bedrieger. De ongeveer vijftig acteurs gaven woensdag een gezamenlijke verklaring uit met de strekking dat ze door de makers „op grove wijze waren misleid” over de film, die is opgenomen in Duarte bij Los Angels. Volgens de verklaring, die door de Amerikaanse televisiezender CNN werd gepubliceerd, zijn hun teksten op sommige plaatsen na de opnames drastisch veranderd.

Een actrice die in de trailer van de film kort te zien is, Cindy Lee Garcia, zei tegen het persbureau Reuters dat ze vorig jaar had gereageerd op een aanbod van werk in een historische film genaamd ‘Woestijnstrijder’. Garcia zei dat haar personage in de film haar kind moest afstaan aan een ‘Meester George’. Maar in de trailer op Youtube is haar tekst kennelijk nagesynchroniseerd en wordt ‘George’ als ‘Mohammed’ toegesproken.

Volgens de Amerikaanse krant San Gabriel Valley Tribune werd de vergunning voor de productie van de film aangevraagd door een groep genaamd Media voor Christus. Een koptische christen, Nakoula Bassely Nakoula, zei woensdag in een interview met het persbureau AP dat hij de producer van de film was, maar niet de regisseur. Dat was volgens hem Sam Bacile.

Bacile zei eerder deze week in interviews met AP ende krant The Wall Street Journal Israëliër te zijn en de film in het belang van zijn geboorteland te hebben gemaakt, maar er was twijfel ontstaan of hij wel bestaat. Nakoula – een veroordeelde oplichter – ontkende dat hijzelf in werkelijkheid Bacile was. Maar AP traceerde het mobiele nummer waarop het Bacile had bereikt naar het adres bij Los Angeles waar Nakoula zich bevond. Steven Klein, die „Sam” nooit had ontmoet maar wel telefonisch gesproken, zei dat hij in werkelijkheid een kopt is uit een Midden-Oosters land, net zoals Nakoula.

Wat vaststaat is dat een radicale Egyptische kopt in de VS, Maurice Sadek, reclame maakt voor de film. Sadek leidt de National American Coptic Assembly, een islamofobe groep waarmee de meeste kopten in Egypte niets te maken willen hebben. Leden van deze koptische groep zouden de trailer ook in het Arabisch hebben nagesynchroniseerd, waardoor de film werd opgemerkt in het Midden-Oosten.

Ook staat vast dat koranverbrander en dominee Terry Jones uit Florida de film aanprijst. Amerika’s hoogste militair, generaal Martin Dempsey, belde Jones woensdag om hem te vragen de film niet in zijn kerk in Florida te tonen, zoals hij had aangekondigd.

Daarop kwam gisteren meteen commentaar van Pamela Geller op haar blog Atlas Shrugs: ,,Als die mensen de vrijheid van meningsuiting willen inperken, moeten ze weggaan [..] Dwing ons niet onze vrijheden op te offeren omdat je bang bent om wilden te beledigen.”