Russisch parlement pakt zetel oppositielid af – ‘nieuw dieptepunt voor oppositie’

Russian opposition lawmaker Gennady Gudkov gestures as he leaves a plenary session of the State Duma, the lower parliament chamber, in Moscow, Russia, Friday, Sept. 14, 2012. The former KGB colonel turned opposition lawmaker who has angered the Kremlin with his scathing criticism and involvement in street protests against President Vladimir Putin was stripped of his parliament seat on Friday.(AP Photo/Mikhail Metzel)
Russian opposition lawmaker Gennady Gudkov gestures as he leaves a plenary session of the State Duma, the lower parliament chamber, in Moscow, Russia, Friday, Sept. 14, 2012. The former KGB colonel turned opposition lawmaker who has angered the Kremlin with his scathing criticism and involvement in street protests against President Vladimir Putin was stripped of his parliament seat on Friday.(AP Photo/Mikhail Metzel) Goedkov zwaait cynisch als hij de Doema verlaat. Foto AP / Mikhail Metzel

De Doema, het Russische parlement, heeft Gennadi Goedkov vandaag zijn parlementszetel afgenomen. Goedkov, voormalig lid van de Russische geheime dienst KGB en ooit een aanhanger van president Vladimir Poetin, groeide afgelopen jaar uit tot een belangrijk gezicht van de oppositie.

Omdat hij niet langer onschendbaar is voor rechtsvervolging, loopt Goedkov nu het gevaar gearresteerd te worden vanwege zijn betrokkenheid bij het organiseren van protestdemonstraties, zoals die van morgen waarbij naar verwachting weer duizenden Russen de straat op gaan.

Het parlement besloot met 293 tegen 150 stemmen Goedkov zijn zetel af te nemen, omdat hij ongeoorloofde zakelijke banden zou hebben. Het afgezette parlementslid zelf sprak van valse beschuldigingen en een politieke wraakactie.

Besluit Doema waarschuwing aan oppositie

De parlementsleden van president Poetins partij Verenigd Rusland en de extreem-rechtse LDPR stemden met 291 van 450 stemmen voor zijn aftreden, zegt NRC-correspondent Thalia Verkade, 150 parlementariërs, onder wie de communisten, stemden tegen.

Voor de Russische oppositie is het een nieuw dieptepunt in de politieke ontwikkelingen, stelt Verkade. Het is voor het eerst in veertien jaar dat de wet die het de Doema mogelijk maakt één van haar eigen leden te ontslaan, wordt toegepast. Verkade stelt:

De laatste keer dat de Doema iemand uit de eigen gelederen verwijderde, was nog onder president Jeltsin. Toen was dat onder druk van boze burgers. Dit keer stonden er juist mensen voor het parlement om hun steun aan het weggestuurde Doemalid te betuigen, zo merkte Goedkov zelf op.

De actie van het parlement kan worden gezien als een waarschuwing aan de oppositie, die morgen voor het eerst na de zomervakantie weer de straat opgaat.

Ook wil het Kremlin wellicht voorkomen dat andere parlementsleden net als Goedkov overstappen naar de oppositie. Gevreesd wordt ook dat in de toekomst wellicht meer Doemaleden die zijn overgelopen naar de oppositie uit het parlement zullen worden gezet.