Radicale geestelijke achter protest Jemen

Honderden betogers probeerden gisteren de ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sana’a te bestormen, maar ze kwamen niet verder dan het ambassadeterrein. Jemenitische legereenheden gebruikten traangas om hen te verspreiden. Daarbij vielen enkele gewonden. De rellen waren niet spontaan maar volgden op een oproep van de machtige, radicale geestelijke Abdel Majid al-Zindani, die nog in Afghanistan met Osama bin Laden tegen de Sovjet-bezetting vocht. De Amerikaanse regering heeft jaren geleden zijn uitlevering gevraagd op beschuldiging van steun aan terrorisme. „Als de maatschappij haar woede niet toont, verliest zij haar waardigheid”, aldus Zindani’s oproep. „Steun uw profeet en laat uw woede blijken!” Zindani was jarenlang een van de pijlers waarop het bewind van voormalig president Ali Abdullah Saleh rustte.