Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duitse en Britse ambassade Soedan bestormd

Duizenden demonstranten hebben de Duitse en de Britse ambassade in de Soedanese hoofdstad Khartoem bestormd uit protest tegen de Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims. Dat meldt persbureau Reuters. Een aantal demonstranten zou erin geslaagd zijn de Duitse ambassade binnen te dringen.

Demonstranten bij de Duitse ambassade in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Foto AFP / Ashraf Shazly
Demonstranten bij de Duitse ambassade in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Foto AFP / Ashraf Shazly Demonstranten bij de Duitse ambassade in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Foto AFP / Ashraf Shazly

Duizenden demonstranten hebben de Duitse en de Britse ambassade in de Soedanese hoofdstad Khartoem bestormd uit protest tegen de Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims. Een aantal demonstranten zou erin geslaagd zijn de Duitse ambassade binnen te dringen.

Gisteren werd de ambassade in Jemen, Egypte en al Libië bestormd. De Soedanese politie zette traangas in om de menigte die een auto en vuilnisbakken in brand stak in bedwang te houden. Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants hebben twee door de Soedanese overheid gesteunde islamitisch radicale geestelijken opgeroepen om vandaag na het gebeld massaal de straat op te gaan.

“De aanval op de Duitse ambassade kan gezien worden als een reactie op vorige maand; toen stond Duitsland een ultrarechts protest toe in Berlijn waarbij spotprenten van de profeet Mohammed werden meegedragen. Het is de bedoeling dat de marsen vreedzaam zijn, maar zoiets loopt snel uit de hand.”

Indiaas Kashmir vraagt regering internetblokkade

Net als gisteren zijn ook vandaag de hele protesten bij ambassades in verschillende landen. Zoals in het Indiase deel van Kashmir, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, waren flinke protesten. De autoriteiten vroegen de Indiase regering de film op internet te blokkeren. De moefti van Kashmir, Bashiruddin Ahmad, zei dat Amerikanen niet welkom zijn in het gebied. “Amerikaanse burgers die Kashmir bezoeken kunnen beter onmiddellijk vertrekken, aangezien de gevoelens van moslims zijn gekwetst door deze beelden.”

 • Ook bij de Amerikaanse ambassade in Jakarta protesteren tweehonderd mensen tegen de film. De betogers zwaaien met zwarte vlaggen en dragen borden mee met de tekst ‘Amerika is verantwoordelijk voor alle islamofobie in de wereld’. Een van de betogers:

  “We zijn hier omdat we willen dat de Verenigde Staten de mensen achter deze film straffen. Ze zouden moeten weten dat wij bereid zijn ons leven te geven voor de eer van de profeet.”

 • De leider van een ultraconservatieve moslimbeweging vroeg zich af:

  “Waarom zoeken deze mensen problemen op door onze rust te verstoren? Ze weten hoe riskant het is om mensen boos te maken. Onze woede kan slechts op een manier bekoeld worden: de doodstraf voor de maker van de film en alle acteurs die eraan meewerkten.”

  Protesten in Libanon, Indonesië, Afghanistan, Maleisië, Tunesië

  • In de oostelijke stad Jalalabad protesteren honderden Afghanen tegen de film waarin de spot wordt gedreven met de profeet Mohammed. Sommige betogers scanderen ‘Dood aan Amerika!’. Een van de betogers vertelde persbureau AP dat de demonstranten eisen dat president Hamid Karzai de banden met de Verenigde Staten verbreekt.
  • In de Libanese stad Tripoli staken demonstranten een restaurant van Kentucky Fried Chicken in de brand, terwijl ze anti-Amerikaanse leuzen riepen en en ook dingen schreeuwden als “we don’t want the pope” en “no more insults”. De paus is op dit moment bezig met een driedaags bezoek aan het land.
  • Bij de Amerikaanse ambassade in Maleisië gaven zo’n twintig betogers journalisten een brief geadresseerd aan de Amerikaanse ambassadeur. In de brief zeggen ze woedend te zijn over de film en roepen ze op tot meer respect voor religies.
  • In Tunesië moest de politie traangas inzetten om de betogers op afstand te houden bij de Amerikaanse ambassade waar duizenden betogers zich hadden verzameld. Enkele demonstranten klommen over de buitenmuur van het ambassadeterrein en hesen een vlag waarop in het Arabisch de islamitische geloofsbelijdenis was geschreven.

   Dit bericht wordt momenteel bijgewerkt